Ugoda z ultimo,nie wiem co robic.

• Autor wątku Autor wątku misia406
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

misia406

Witam wszystkich na forum,moja sprawa wygląda nastepująco i proszę o pomoc bo nerwowo już siadam i nie wiem co robic,
w 2010 zaciągnelam pozyczkę w providencie,sprawa ciągnela sie w ultimo,potem przyszedl polecony z sadu z nakazem zaplaty,nic z tym nie zrobilam,potem dostalam list z kancelarii prawnej k.buczek i spolka...grupa ultimo że,jesli spłacę zadluzenie ok3000tys złotych to nie oddadzą sprawy do komornika,przestraszyłam sie,napisałam im pismo w ktorej opisalam swoja sytuacje materialna i zaproponowalam ze moge splacać po 200zł miesiecznie,czekalam. Dostalam list z ultimo z umową ugody na te 200zl miesiecznie. I teraz nie wiem czy podpisać ugodę czy nie?. Jak wyslalam list i dostalam odpowiedz w formie tej ugody,naczytalam sie o ugodach z ultimo,przedawnieniach itp i chcialabym jakos wyjsc z tej sytuacji.
Obecnie nie pracuje,splacam juz kilku komornikow,i jest spokoj.nie wiem co robic z ta ugoda,bo sama im sie podlozylam tym pismem o mojej sytuacji materialnej.Prosze o porade :)

misia406 napisał:
naczytalam sie o ugodach z ultimo,przedawnieniach
Ty nie masz się "naczytywać", Ty masz spłacać dług. Wpłacaj najwięcej i najczęściej ile możesz, a jak wierzyciel zechce zawrzeć z Tobą ugodę, to dopiero zależnie od jej warunków będzie można powiedzieć, czy warto ją podpisywać, czy nie (zapewne warto).
Chyba, że należność jest przedawniona, ale nie podałaś informacji, by to stwierdzić.

W zasadzie, jak już jest nakaz zapłaty, to kwestia, czy ten dług jest przedawniony, nie ma żadnego znaczenia. Już nie jest i trzeba go spłacić.

List z sądu się czyta i na je reaguje a nie olewa. Teraz to już po ptokach

misia406 napisał:
,potem przyszedl polecony z sadu z nakazem zaplaty,nic z tym nie zrobilam,

To teraz niestety jest już za późno. Miałaś 14 dni od daty otrzymania nakazu z sądu na wniesienie sprzeciwu.
Ponieważ tego nie zrobiłaś, to nakaz stał się prawomocny i niejako "potwierdził Twój dług".

Jeśli tylko byś złożyła sprzeciw do nakazu (wzory są na forum) nie musiałabyś nic płacić. Ale teraz jest już za późno.

Ugoda wysłana,dziękuje za wszystkie porady,teraz bede pamiętać,żeby nie olewać nic.temat zakończony. pozdrawiam

Powrót