Ugoda z Wierzycielem/Komornikiem?

• Autor wątku Autor wątku Dominik23
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
D

Dominik23

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam!
Zostało wszczęte przeciwko mnie postępowanie komornicze za niespłacony kredyt. Nie mam zamiaru uchylać się od spłaty tylko w końcu zapłacić to co wierzycielowi należne. Sprawa jest taka że chciałbym rozłożyć wierzytelność na raty i generalnie dogadać się z wierzycielem. Chciałem więc zapytać jak to wygląda od strony prawnej? jakie pisma i do kogo powinienem wysłać?

Druga sprawa jest tak ze jeżeli mieszkam z rodzicami to jak rozumiem komornik ma prawo zająć wszystko co jest w mieszkaniu w którym jestem zameldowany na podstawie tego ze jest to w moim władaniu, tak? I z tego co wyczytałem jedyną opcja żeby np nie zajął pralki czy telewizora jest złożenie odpowiedniego wniosku przez właściciela danego sprzętu do właściwego sądu, tak?
Ostatnia kwestia jest taka czy komornik w ogóle tak od razu będzie chciał wejść na mieszkanie i na ruchomości? W tym momencie straciłem prace ale jak najbardziej chce się dogadać gdyż intensywnie poszukuje pracy i to takiej z której dochód zadowoli i komornika i mnie.

Pozdrawiam i z góry dziękuje za okazaną pomoc.

Dominik23 napisał:
jakie pisma i do kogo powinienem wysłać?
Wniosek o rozłożenie zadłużenia na raty..do wierzyciela za pośrednictwem komornika

jak rozumiem komornik ma prawo zająć wszystko co jest w mieszkaniu w którym jestem zameldowany na podstawie tego ze jest to w moim władaniu, tak?
nie wszystko ale generalnie tak. http://forumprawne.org/komornik-postepowanie-egzekucyjne/164411-zajecie-ruchomosci.html
jedyną opcja żeby np nie zajął pralki
pralki nie zajmie
w ogóle tak od razu będzie chciał wejść na mieszkanie i na ruchomości?
to zależy od wniosku wierzyciela...ale generalnie ma takie prawo
z której dochód zadowoli i komornika i mnie.
najbardziej ma zadowolić wierzyciela

Bartata napisał:
Wniosek o rozłożenie zadłużenia na raty..do wierzyciela za pośrednictwem komornika
Czy obowiązuje jakiś oficjalny wzór tego wniosku?

najbardziej ma zadowolić wierzyciela
to jest jasne :) Z tego co czytałem komornik może zająć maksimum 50% wynagrodzenia, tak? Ale jakbym zarabiał najniższa krajową to wtedy już z tego nie ściągnie, czy dalej to 50% będzie ściągał?

Nie ma wzoru.
Tak jeżeli otrzymuje Pan wynagrodzenie minimalne to jest ono równe kwocie wolnej od potrąceń. Takie zajęcie nie zostanie zrealizowane.

Piękny wątek.to dlaczego zabrano mi całe wynagrodzenie>??????????????.

dziani 40 napisał:
Piękny wątek.to dlaczego zabrano mi całe wynagrodzenie>??????????????.
A Pan skąd się tutaj znalazł? Może naświetli nam Pan problem?

Bardzo proszę.dzięki wam dużo zyskałem.wystarczy przeczytać mój post .jeżeli dalej nie wiadomo o co chodzi to napiszę

wstyd według seneki oznacza co innego.pozdrawiam moderatora i proszę się nie gniewać.

Nie gniewam się, ale pisze Pan bez sensu...nie w swoim temacie, w oderwaniu od tematu, nagle cytuje Pan mój podpis....zamykam temat.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót