ugoda z wierzycielem/komornikiem

• Autor wątku Autor wątku goralpodh
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

goralpodh

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam
Mam dług w banku na kwotę 8000 zł. Jestem w trakcie dogadywania się z bankiem ale chciałbym wiedzieć:

1. Czy przy tej kwocie dogadam się z komornikiem/wierzycielem na wpłaty miesięczne po 500 zł;
2. Czy ta kwota 8000 zł jest w stosunku do innych duża?

Chodzi mi o odpowiedz "z doświadczenia"

Z góry dziękuję i pozdrawiam

przy tej kwocie kredytu raty bardzo rozsądne.
a tak z ciekawości ile miałeś dotychczas,że komornika masz na głowie?

Nie miałem komornika, Sprawa wygląda tak:

MAm wypowiedzianą umowę Na 9000 na 01.04.11
Spłącam po ok 500 zł miesięcznie żeby bank poszedł na polubowne załatwienie sprawy. Zostało mi 8000. Zależy mi żeby sprawa nie trafiła do komornika tylko doszło do ugody z bankiem.

Co o tym myślisz?

ugoda lepsza jak komornik,który naliczyłby sobie koszty.

tak wiem ale czy to się uda?

zobaczymy jak będzie.

Miałem zadłużenie w bankach na kwotę łączną ptrzeterminowaną 5000.

Odmówiłem sobie wiele rzeczy przez trzy miesiące ale udało się pospłacać.

Został tylko ten kredyt

Ile zarabiasz i jakie masz źródło dochodów?
Od chwili wymagalności wypowiedzianego kredytu do skierowania sprawy do komornika upływa trochę czasu ( BTE itd.)

zarabiam na rękę 1800 na umowę o pracę.

Ile to mniej więcej czasu upływa. Jak to jest , bank raczej idzie na ugodę czy nie

tak w ogóle kredyt 8000 zł to dużo czy nie dla banku? Nie mam porównania

Ile czasu - teoretycznie bank może wystawić wniosek do sądu o klauzulę dla BTE 04.04.2011. Sąd teoretycznie nadaje klauzulę w czasie nie dłuższym niż 3 dni. Z taką klauzulą bank może iść do komornika.
Tyle teoria. Praktyka - nawet kilka miesięcy.

Pytam o wysokość i źródło dochodów, bo w negocjacjach z bankiem silnym argumentem jest posiadanie dochodów w wysokości uniemożliwiającej zajęcie komornicze. Lub zaproponowanie kwoty raty wyższej, aniżeli bank może uzyskać poprzez egzekucję.

W twoim przypadku ta ewentualność nie zachodzi - z kwoty 1800 komornik zostawi ci najniższą krajową. Czyli będzie konfiskował więcej, niż proponujesz dobrowolnie.

Na pytanie, czy to duża kwota dla banku - nie odpowiem ci. Na bilansach na pewno nie zaważy :) Należałoby rozpatrywać, jaki to typ kredytu, ale to i tak nie ma znaczenia.

Czy bank idzie na ugodę - zależy od wielu rzeczy. Np. wewnętrznych procedur banku, określających, jak postępować w takich sprawach. A wytyczne do tych procedur mogą być kompletnie oderwane od rzeczywistości i logiki. Obecne czasy są dość nerwowe dla banków i czasem podejmują pochopne działania.

Na pewno warto wpłacać jak najwięcej i jak najszybciej. W razie skierowania sprawy do komornika masz wtedy niższe koszty komornicze. Druga rzecz na jaką warto wtedy zwrócić uwagę, to kwota zadłużenia we wniosku o wszczęcie egzekucji. Zdarza się, że nie uwzględnia wpłat dokonanych po wystawieniu BTE.

DOBRZE ALE NA UMOWIE MAM 1317 brutto. W tym momencie windykator dzwoni ja podaje termin i kwotę wpłaty i wywiązuję się z tego. Na razie tak ma być. Po 01.04.11 bank podejmie decyzję co do ugody. Windykator mówił że jeżeli bede się wywiązywał z ustaleń telefonicznych do 01.04 to będzie możliwa ugoda. NA ten okres po moich wpłatach powinno zostać 7000. zobaczymy jak będzie.
Ja to spłacę bo mogę odmówić sobie wielu rzeczy i spłacić no ale potrzebuję czasu. od sierpnia do stycznia walczyłem w sądzie z moim byłym szefem. Od stycznia mam nową pracę. Ale ciężko jest przy dziecku niepełnosprawnym.
Dlatego strasznie liczę na tę ugodę.

Dzięki za odpowiedzi

goralpodh napisał:
DOBRZE ALE NA UMOWIE MAM 1317 brutto.
A, to trochę zmienia postać rzeczy. Ale tylko trochę - banki nie zawsze działają zgodnie z logiką.

Tym niemniej nalegaj, aby zawarta ugoda miała formę pisemną: widywałem już przypadki, gdy mimo wywiązywania się z ustaleń poczynionych z windykatorem terenowym, bank kierował sprawę do komornika. Po prostu sprawą zajmowały się jednocześnie dwa osobne piony windykacji: realistyczny - terenowy i krzyczący w słuchawkę - telefoniczny.

Powodzenia.

ok dzięki , zobaczymy jak to bedzie

Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z ugodami z bankiem.

Jak to wygląda w praktyce?

Powrót