B
biedrek
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 307
Witam. Jakiś czas temu zawarłem ugodę z wierzycielem- spłacam regularnie swój dług w miesięcznych ratach. W związku z tym że minęło już trochę czasu a mój status finansowy poprawił się na tyle by dokonać korekty ugody i jest chęć spłacania wyższej raty zwróciłem się do wierzyciela o wyliczenie kwoty pozostałej do spłaty. Otrzymałem informacje - że owszem splaciłem już sporo ale całość spłat nawet nie całkiem pokryła odsetki a kapitał został nadal nienaruszony. (długo to około 14 tys kapitału i 25 tys odsetek)
Czy to zgodne z prawem że wierzyciel nie pokrywał ze spłat kwoty kapitału?
Chciałem zaproponować anulowanie części odsetek w zamian za jednorazowe spłacenie jakiejś sensownej kwoty (np 5 tys zł)- oraz podwyższenie pozostałej raty do kwoty 1000zł. W tej sytuacji nie ma to chyba najmniejszego sensu bo nic nie "zyskam"- gdyby były jakieś odsetki możliwe do anulowania to miało by sens szybsze spłacanie.
Jak się mają przepisy prawa do tego?
Czy to zgodne z prawem że wierzyciel nie pokrywał ze spłat kwoty kapitału?
Chciałem zaproponować anulowanie części odsetek w zamian za jednorazowe spłacenie jakiejś sensownej kwoty (np 5 tys zł)- oraz podwyższenie pozostałej raty do kwoty 1000zł. W tej sytuacji nie ma to chyba najmniejszego sensu bo nic nie "zyskam"- gdyby były jakieś odsetki możliwe do anulowania to miało by sens szybsze spłacanie.
Jak się mają przepisy prawa do tego?