ugoda z wierzycielem

• Autor wątku Autor wątku olak87
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

olak87

Użytkownik
Odpowiedzi
37
mam pytanie jeśli dojdę do porozumienia z wierzycielem, który podał mnie do komornika, np będę mu spłacała regularnie wyższe raty, to czy cofnie on egzekucje komornicza ?? jak to wygląda ??
jeśli komornik zgodził się na rozłożenie długu na raty płatne 15tego każdego miesiąca, to czy mimo to może mi zająć samochód czy już raczej nie ?? samochód jest współwłasnością

Ad.1 To zależy tylko od dobrej (lub złej) woli wierzyciela.
Ad.2 A jak co wygląda?
Ad.3 Jeżeli będzie taki wniosek wierzycyciela, to tak. Będzie mógł zająć należący do Pani udział w ruchomości.

aha, a jeśli by zajmował auto to musi mnie jakoś o tym wcześniej powiadomoć czy nie ?
ad.2 chodziło mi o to że jakby wierzyciel się zgodził, to cofa on zupełnie sprawę u komornika, po prostu jej nie ma ?

Ad.1 Nie, zawiadamia Panią tylko o tym, że wszczyna egzekucję z ruchomości, nie musi zaś (i z regóły tego nie robi) informować o zaplanowanych czynnościach mających na celu zajęcie ruchomości.

Ad.2 Jeżeli taką ugodę zawrze Pani z wierzycielem i złoży on wniosek o umorzenie postępowania egzekucyjnego, to komornik oczywiście go wykona. Proszę jednak pamiętać, iż w takim wypadku komornik obciąży Panią kosztami m.in. z art. 49 ust.2 Ustawy o komornikach sądowych i egzekucji tj. opłatą w wysokości 5% wartości roszczenia pozostałego do wyegzekwowania.

lokata napisał:
Będzie mógł zająć należący do Pani udział w ruchomości.
Żeby nie było nieścisłości, koryguję, komornik zajmie cały samochód, ale sprzedawać będzie tylko należący do dłużnika udział (art. 846 § 1 kpc)

Powrót