ugoda

• Autor wątku Autor wątku jacekn84
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jacekn84

Użytkownik
Odpowiedzi
334
Witam .Syn w lutym w 2015 roku otrzymał bankowy tytuł egzekucyjny pomimo braku wypowiedzenia umowy kredytowej , zalegał 3 raty , o tym dowiedział się dopiero od komornika .wiec szybko zadzwonił do banku zawarł ugodę gdzie warunkiem odstąpienia komornika była wpłata 6000 zł , i dalsze systematyczne płącenie rat po 500 złotych , z tego wszystkiego się wywiazuje systematycznie do dziś , jednak tydzień temu dostał pismo od komornika ze sprawa została umorzona i trzeba zapłacic w ciągu 7 dni 2 tys kosztów , zwróciłem się do banku z zapytaniem dlaczego mam koszty komornicze skoro zawarłem ugode i jej warunkiem była jednorazowa wpłat 6 tys, wtedy otrzymałem odpowiedz iż zadłużenie to zostało sprzedane do innej firmy już rok temu , o czym wogole nie zostałem poinformowany , Czy pomimo zawartej ugody bank może sprzedać zadłużenie ? czy trzeba pokryc koszty komornicze ?

Komornik domaga się swoich kosztów na podstawie przekazanej mu sprawy.

Czy komornik ściągnął coś na poczet zadłuzenia dla banku?
Te pieniadze przelane do banku przelaliscie juz po po tym jak bank sprzedał wierzytelnosc ?

Tutaj powinniscie sie zainteresowac komu sprzedał, kiedy i czy oni występowali o nakaz zapłaty.

Z tego co piszesz to bank nadal trzymał sprawę u komornika nawet gdy już sprzedał wierzytelnosc.

Powinieneś zwrócić się o pomoc do jakiegoś prawnika , a najlepiej do firm ktore walczą własnie z tymi firmami windykacyjnymi i bankami.

Ostatnia edycja:
Komornik nic nie sciągnął na poczet zadłuzenia dla banku ,wszystko było płacone na konto alior banku
bo od razu po pismie od komornika dzwoniliśmy do banku i była ugoda , a bank wycofał komornika .Alior ank podobno sprzedał wierzytelność w czerwcu 2015 roku , ugoda zawarta w lutym 2015 roku , a w lipcu 2016 roku dowiedzieliśmy się ze jest sprzedany i komornik tez teraz w lipcu chce pieniądze za czynności

Koszty komornika niestety trzeba zapłacić.

ale on nic nie zrobił , a wpłąta 6000 tys jednorazowo miała dac to ze zadnych kosztów komorniczych miało nie byc

Jeśli komornik dostał sprawę , ktoś musi mu zapłacić.
Kto ma to zrobić wierzyciel ?

tak można tez obciązyc kosztami wierzyciela słyszałem o tym ,

Dług był ? był
komornik dostał sprawę ? dostał
po ugodzie , na wniosek wierzyciela komornik umorzył postępowanie ? umorzył
Koszta komornikowi się należą ? tak
Dlaczego wierzyciel , który nie odzyskał swoich pieniędzy , miałby jeszcze zapłacić koszty komornicze , i stracić jeszcze więcej pieniędzy.

Tylko ze Bank po roku powiadomił komornika że wycofuje sprawę ?

komornik umarza postepowanie z mocy prawa , tytuł wykonawczy zwrocic wierzycielowi po uprawomocnieniu się niniejszego postanowienia ,przyznać wierzycielowi zwrot wynagrodzenia radcy prawnego w postepowaniu egzekucyjnym , oraz opłata stosunkowa art. 49.2
wyegzekwowano 0 ,00 zł

Ostatnia edycja:
1) ugoda była spisana na piśmie ?
2)czy w ugodzie jest wzmianka o wycofaniu komornika ?
3)czy warunki ugody były przestrzegane ?

ugoda został zawarta na infolinii , w ustnej ugodzie była wzmianka właśnie o komorniku ze nie będzie kosztów gdy wpłąta będzie 6 tys , warunki ugody z naszej strony dotrzymane całkowicie

uznana przez Alior skoro komornik był zawieszony

Ostatnia edycja:
Ugody z działem windykacji banku telefoniczne , to tak jak ugody z FW obiecują wszystko , aby tylko odzyskać pieniądze. Egzekucja była zawieszona , oczywiście to zabezpieczenie w razie nie dotrzymania warunków ugody przez dłużnika. Kosztów raczej nie unikniecie.

dziękuje , a złozyc skarge na czynności komornika ?
czy w takim razie alior mogł sprzedać zadłużenie pomimo ugody i nawet nie poinformowac ? a ten co kupił nie miał obowiązku poinformować?

złożyć skargę na czynności komornika ? a to dlaczego.
Bank miał obowiązek poinformować dłużnika o cesji wierzytelności.
Może zmieniliście adres zamieszkania.

Koszty komornika musicie ponieść. Można złożyć do sądu wniosek o ich miarkowanie w formie skargi na czynności w terminie 7 dni. Sąd albo się przychyli albo nie. Ale co do zasady koszty te obciążą dłużnika. I nic z tym nie zrobicie. Bank nie ma obowiązku poinformowania o cesji. Bank miał prawo sprzedać zadłużenie pomimo ugody. Z tym że warunki ugody nie ulegają zmianie...

Na chłopski rozum to Bank zrobił Was w bambuko a raczej dział windykacji banku.

Ugody to się pisemne zawiera żeby mieć podkładkę w razie własnie takich spraw jak teraz.

Dalej idząc rozumowaniem chłopa:

- bank musiał wypowiedzieć umowę
- bank poszedł do sądu po BTE
- kredyt przestał istnieć a zaczął istnieć dług

Po tych już trzech działaniach przestaliście być kredytobiorcą a zostaliście dłużnikami i raczej nic by ta ugoda już nie dała i tak.

Nie spłacalibyście już kredytu tylko zasądzoną przez Sąd po wydaniu BTE kwotę , i tylko dobra wola wierzyciela ( banku ) decydowałaby czy płacilibyście w ratach.

Dział windykacji na ściemniał Wam że będziecie spłacać nadal kredyt , a tak naprawdę spłacaliście zasądzoną przez Sąd kwotę długu wobec banku.

Dziwne tylko ze bank widząc ze kasę będzie miał wpłacaną postanowił tą wierzytelność sprzedać zapewne za grosze.

Tak jak pisałem wcześniej dowiedzcie się kto kupił ta wierzytelność i w jakiej kwocie bo możliwe że bank sprzedał cały Wasz kredyt niepomniejszony o spłacone raty.

Sąd nic nie zasądził, nadał tylko klauzulę na BTE. Czy ugoda była na piśmie czy nie - nie ma znaczenia. A to że jej nie ma na piśmie to nawet w tej chwili lepiej. Bank i tak mógł sprzedać tą wierzytelność. Byle nie z pokrzywdzeniem dłużnika. A kto kupił? A no ci z którymi się takie sprawy wygrywa. Z tym że skoro była już ugoda to lepiej to spłacić i mieć spokój.

w dniu dzisiejszym przyszło pismo o cesji zajęcia wierzytelności i wezwanie w ciągu 7 dni to spłaty całości zadłużenia , i co teraz mamy zrobić ? tamta ugoda z aliorem jest już nie wazna?
jest również zapisane ze wierzytelność ta przejeli 29 czerwca 2015 r, a do tej pory płaciłem na starych warunkach,czy takie postępowanie jest właściwe?

Ostatnia edycja:
Powrót