Ugoda ***

• Autor wątku Autor wątku onifer2
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
niestety ale tak, ile pozwów i nakazów tyle sprzeciwów,

robinson21 napisał:
a po jakiego czorta małżonka poszła na ugodę, i czemu nie złożyła jeszcze sprzeciwu choć teraz to i tak pozamiatane gdyż mogło dojść do uznania długu.

Przepraszam, że pytam w nie swoim wątku.
Komornik mnie "straszył" przez telefon, że mam zapłacić koszty egzekucji, bo inaczej wejdzie mi na mieszkanie pod moją nieobecność, więc zapłaciłam. Czy to znaczy, że uznałam dług?

Jestes pewna, ze to byl komornik? Jezeli dziala komornik, to zbaczy ze byl prawomocny wyrok sadowy. O jakim uznaniu dlugu mowisz?

Tak, zapłaciłam na konto komornika 60zł kosztów egzekucji i było umorzenie. Nakaz zapłaty z e-sądu był, ale nigdy go nie odebrałam i dopiero teraz chcę napisać sprzeciw i chodzi mi o to, czy ta moja wpłata może być potraktowana jako uznanie długu?

Ok, proszę o pomoc.
Żona dostała z Sądu Rejonowego odpis pozwu z wyznaczonym terminem 14 dni, na ustosunkowanie się do treści pozwu.

Powód zaznaczył, że pozew dotyczy postępowania, które zostało umorzone przez e-sąd z zachowaniem 3 miesięcznego terminu od daty umorzenia, do wniesienia przedmiotowego pozwu.

Poszło to na niewłaściwy adres gdzie żona nie mieszka.
Czy mozna poruszyć tą kwestię, zalaczając umowę najmu, tak jak to było w przypadku sprzeciwu od nakazu zapłaty w EPU, skoro sąd rejonowy nie wydał nakazu zapłaty ani terminu rozprawy?

Oprócz kwestionowania roszczenia w zakresie przedmiotu i wysokości roszczenia.

Czy czekać aż sąd rejonowy wyda wyrok zaoczny i dopiero wtedy działać?

Ostatnia edycja:
poinformować sąd pisemnie o prawidłowym adresie zamieszkania pozwanego, jednocześnie w piśmie wnosić wniosek o ponowne doręczenie pozwu i załączników pozwu na aktualny adres zamieszkania i proponuje nic więcej nie kombinować (czyli nie czekać na wyrok zaoczny), gdyż może się to obrócić w złą stronę, im wcześniej tym lepiej.

Czyli nie ma sensu w odpowiedzi kwestionować zasadności roszczeń tak jak miało to miejsce w sprzeciwie od nakazu zapłaty w EPU. A jedynie informacje, które Pan sugeruje?

Czyli sprawa zostanie przekazana do sądu rejonowego właściwego dla aktualnego miejsca zamieszkania żony, jeśli wniose zarzut niewłaściwości miejscowej sądu?

Bo samo przesłanie papierow nam nic nie da, skoro rozprawa odbędzie się 300km od miejsca zamieszkania.

Ostatnia edycja:
Reasumując chcieliśmy by sprawę przeniesiono do sądu rejonowego w miejscu zamieszkania żony.
W odpowiedzi na pozew chcielismy:
-wnieść o odrzucenie pozwu w całosci
-zakwestionować roszczenie z zakresie przedmiotu i wysokości roszczenia
-wnieść zarzut niewłaściwości miejscowej sądu,dokumentując umową najmu, jak miało to miejsce w składanych sprzeciwach w epu

nie znam szczegółów sprawy, ale jeżeli SR który wysłał pozew i załączniki na nieaktualny adres nie jest sądem właściwym, to należy jak najszybciej poinformować sąd o aktualnym adresie pozwanego, i jednocześnie wnosić o przekazanie sprawy do SR właściwości ogólnej pozwanego.

onifer2 napisał:
Nakaz zapłaty poszedł na adres stałego zameldowania żony, gdzie już nie mieszka (odebrali rodzice).

Czy w sprzeciwie w nagłówku jako adres pozwanego napisać ten z nakazu, a dopiero w uzasadnieniu napisać o aktualnym adresie zamieszkania-zameldowania czasowego, czy można w nagłówku odrazu napisać aktualny adres?

Sprawa trafi do Sądu Rejonowego, w nim masz dużą szansę wygrać - takie cesje można podważyć.

Powrót