uiszczenie zasądzonych grzywien i kosztów postępowania

• Autor wątku Autor wątku iwusia82
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

iwusia82

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam :) Mam pytanie: Jak powinien wyglądac wyrok Sądu Grodzkiego? Chodzi mi w szczególności o to czy taki wyrok powinien na odwrocie zawierac pouczenie i czy powinien byc w tym wyroku podany termin uiszczenia grzywny, opłaty i wydatków poniesionych w sprawie? Mój brat dostał wyrok, w którym zasądzają od niego grzywny,opłaty, wydatki itp. ale nie piszą w jakim terminie należy je uiścic. Jest to wyrok pierwszej instancji i został wydany 03 września 2008 r. Doręczony został pocztą w dniu 10 września 2008 r. Czy od daty doręczenia w tym przypadku liczy się termin do wniesienia apelacji? Czy w tym przypadku zostanie doręczony również prawomocny wyrok? Dodam, że na wyroku tym nie ma żadnego pouczenia co do terminu zapłaty kosztów ani wniesienia apelacji, a nie chciałabym żeby sprawa ta została skierowana na drogę postępowania egzekucyjnego. Odwołania nie będziemy składac, chciałabym tylko wiedziec ile czasu jest na zapłatę.Proszę o odpowiedź. Z góry dziękuję. Pozdrawiam serdecznie :)

Twój brat dostał odpis wyroku a nie dostał wezwania do zapłaty. Na wezwaniu do zapłaty będzie wszystko napisane a na wyroku teego nie ma :)

Powrót