Ujawnienie adresu mailowego, ochrona danych osobowych

• Autor wątku Autor wątku ffox
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

ffox

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,

Byś może niektórzy z Was słyszeli o sytuacji jaka dziś miała miejsce.

Oto link do opisu sytuacji

Helion przeprasza za wyciek adresów e-mail - Interwencje - Dziennik Internautów (DI) - wydawnictwa wycieki danych Helion

Na tej liście znajduję się również ja. Co więcej mój adres mailowy składa się z mojego imienia i nazwiska, a nie jest jakiś wymyślony. Czy z tego tytułu mogę zażądać od tego wydawnictwa odszkodowania? Naraża mnie to na atakowanie ogromną liczbą spamu. Nie wiem jak wiele razy ta lista mogła być powielona w sieci.

Pozdrawiam,
ffox,

Nic nie możesz zrobić
adres emajlowy nie jest objęty ochroną danych osobowych
więcej używa się zawsze w grupach dyskusyjnych i na forach na przykład na forum gazeta.pl

"Adres poczty elektronicznej bez żadnych dodatkowych informacji
umożliwiających ustalenie tożsamości osoby, co do zasady nie stanowi
danej osobowej (...). Natomiast w wyjątkowych przypadkach, jeżeli
elementy treści adresu poczty elektronicznej pozwalają bez nadmiernych
kosztów, czasu lub działań na ustalenie na ich podstawie tożsamości
danej osoby, można uznać go za daną osobową.

Adres e-mail będzie więc daną jeśli zawiera np. imię i nazwisko lub
więcej danych np. jan.kowalski@jakasfirma.pl. Nie będzie natomiast
daną osobową adres razdwatrzy@popularnyportal.pl. "

Witam
Mam pytanie odnośnie adresu mejlowego.Jestem pracownikiem przedszkola, jeden z rodziców
napisał do dyrektora przedszkola , w którym pracuję notatkę na mój temat.Dyrektor kazał mi sie ustosunkować(w mejlu był adres placówki i adres owego rodzica).Ja się ustosunkowałam, wysłałam maila do dyrekcji i do tego rodzica.
W odpowiedzi ten rodzic wysunął argument o złamaniu ustawy o ochronie danych osobowych przez dyrekcję oraz źle skonstruowanej umowy miedzy placówką a tym rodzicem(nie ma w umowie nic o ochronie danych osobowych), która została podpisana.
Czy dyrektor przedszkola złamała ustawę ujawniając treść tego pisma oraz ujawniając adres mejlowy rodzica?Adres mejlowy nie zawiera imienia oraz nazwiska rodzica.
dziekuję bardzo

Powrót