ujawnienie danych osobowych - szykany świadka

• Autor wątku Autor wątku MAŁGORZATA74
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MAŁGORZATA74

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam serdecznie
Mój problem polega na tym ,że pewna osoba ujawniła na Facebooku moje imię i nazwisko wklejając zdjęcia z rozprawy na której ja zeznawałam w charakterze świadka . Pragnę nadmienić ,że sprawa cały czas jest w toku i jest to sprawa karna . Zeznawałam z nadzieją ,że moje "słowa" nigdy nie wyjdą poza budynek sądu. Następnie osoba ( oskarżona ,która te dane umieściła ) komentowała w wulgarny sposób moje zeznania na forum. Naraziła mnie tym samym na pośmiewisko i szykany ze strony mieszkańców miasta.
Mam Screeny tych zdjęć i proszę o poradę co mam w tej sytuacji zrobić . Jak starać się o odszkodowanie z tytułu poniesionych strat moralnych. Zarabiam najniższą krajową więc tym samym nie stać mnie na wniesienie opłaty sądowej .Będę wdzięczna za wskazówki

Przede wszystkim skontaktuj sie z prokuratorem prowadzacym sprawe i przedstaw mu sprawe, ewentualnie zloz zawiadomienie na komendzie. Jesli chcesz odszkodowanie strat moralnych musialbys wniesc sprawe do Sadu Cywilnego (ok 500zł) jesli wygrasz sprawe otrzymasz zwrot kosztow sadowych i odszkodowanie. O dokladne infromacje zaprszam na uniwersytety wydzial prawa, sa tam studenckie kola doradztwa. Zdazaja sie rowniez porady prawne przy parafiach. (wszystko za darmo).

PS Troche to potrwa:D

Powrót