ujawnienie publiczne treści listu

• Autor wątku Autor wątku navigator08
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

navigator08

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Sprawa wyglada nastepująco: moja tesciowa posiada zadłużenie w banku. Z tego tytułu ma sprawy u komornika, pracuje w szkole, gdzie kierowana jest korespondencja od komornika właśnie. I tu mam pytanie: czy w świetle prawa księgowa (która odbiera pocztę) ma prawo otworzyć taki list i zostawić go w widocznym miejscu? (po prostu zostawia go w pokoju nauczycielskim, gdzie każdy może go sobie przeczytać, a w tym liście zazwyczaj zawarte są dane osobowe teściowej)? Moim zdaniem księgowa może przeczytać taki list (bo adresowany jest na szkołę) lecz w treści jest wyraźnie zaznaczone o kogo chodzi, więc: księgowa czyta, i oddaje teściowej do rąk własnych. Mam rację? Bo jeżeli księgowa zostawia to pismo w widocznym miejscu, do wglądu dla wszystich nauczycieli, to moim zdaniem jest to naruszenie prywatności korespondencji i podlega karze. Proszę o pomoc w tej sprawie.

navigator08 napisał:
... czy w świetle prawa księgowa (która odbiera pocztę) ma prawo otworzyć taki list ...
Kto dokładnie jest adresatem korespondencji?

PS.
Pozostawienie na biurku otwartego listu nie jest jego upublicznieniem.

Ostatnia edycja:
adresatem jest szkoła, lecz w treści chodzi (o wymienioną z imienia i nazwiska teściową) list (ze względu na to iż adresowany jest na szkołę, został pozostawiony do "wglądu dla wszystkich") czyli mam rozumieć, że np. gdyby dyrektor owej szkoły dostał taki list, (informujący o zajęciu komorniczym jego pensji) to także księgowa może taki list zostawić do wglądu dla każdego nauczyciela w pokoju nauczycielskim i za to "włos z głowy jej nie spadnie" ?

navigator08 napisał:
adresatem jest szkoła, ...
Zatem Szkoła, upoważniony pracownik dysponuje korespondencją, również w zakresie jej rozpowszechniania.
navigator08 napisał:
...do wglądu dla każdego nauczyciela w pokoju nauczycielskim ...
To nadal nie jest rozpowszechnianie.

Na temat rozpowszechniania korespondencji zostało już napisane wiele postów, użyj opcji Szukaj.

Ostatnia edycja:
Powrót