Ukradziono mi zdjęcie z instagrama i wstawiono na fb

• Autor wątku Autor wątku milenabrunetka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

milenabrunetka

Użytkownik
Odpowiedzi
167
Pewna kobieta ściągnęła sobie moje zdjęcie z instagrama i wstawiła jako profilowe na fb. Na tym zdjęciu mam prawie całkiem zasłonięta twarz kapeluszem i okularami przeciwsłonecznymi, więc raczej nie jestem do rozpoznania.
Ale czy mimo to mogę podjąć wobec niej jakieś kroki prawne?
PS. Autorem zdjęcia jest moja koleżanka, więc nie wiem czy będzie jej się chciało podejmować kroki prawne w tym kierunku, ale co ja mogę zrobić?

Regulamin przeczytałam cały, ale nt praw do zdjęć znalazłam tylko tyle: W zamian użytkownik przyznaje serwisowi Instagram niewyłączną, w pełni bezpłatną, zbywalną, obejmującą prawo do udzielania sublicencji, światową licencję zezwalającą na wykorzystanie wszelkich treści, które użytkownik publikuje za pośrednictwem serwisu, w oparciu o Zasady ochrony prywatności.

Ostatnia edycja:
Instagram należy do fb, a więc nie wiem czy tak " ukradła". A poza tym wszystkie portale plotkarskie " kradną" zdjęcia znanych osób z insta i żadnemu nie został wytoczony proces o zdjęcia.

Ja znalazłam coś takiego, ale jeśli mowisz, że jesteś nie do rozpoznania to nie wiem czy to może miec zastosowanie:
§ 2. Tej samej karze podlega, kto, podszywając się pod inną osobę, wykorzystuje jej
wizerunek lub inne jej dane osobowe w celu wyrządzenia jej szkody majątkowej lub
osobistej.

charlotte.pomeline napisał:
Ja znalazłam coś takiego, ale jeśli mowisz, że jesteś nie do rozpoznania to nie wiem czy to może miec zastosowanie:
§ 2. Tej samej karze podlega, kto, podszywając się pod inną osobę, wykorzystuje jej
wizerunek lub inne jej dane osobowe w celu wyrządzenia jej szkody majątkowej lub
osobistej.

Nie ma, inna sprawa nawet nie wiadomo co ten profil zawiera aby mówić o wyrządzeniu jakiejkolwiek szkody.

Nie wiem co profil zawiera, bo ma ustawienia " tylko dla znajomych" jedynie widzę moje zdjęcie jako " profilowe" i tzw " zdjęcie w tle". Pod moim zdjęciem nie ma żadnego obraźliwego komentarza, ani nic takiego. Ot po prostu ściągnięte z insta i wstawione na fb.
Trochę pogrzebałam i doczytałam, że fb i insta to ta sama firma ( spółki zależne), ale właśnie usuiłuję się dowiedzieć jak to jest ze zdjęciami tu i tam.

milenabrunetka napisał:
Pewna kobieta ściągnęła sobie moje zdjęcie z instagrama i wstawiła jako profilowe na fb. ...
W obu portalach jest identyczny regulamin, przeczytaj go powoli, dokładnie i ze zrozumieniem, a w razie wątpliwości zwróć się o pomoc do suportu właściwego portalu.

Tak podejrzewałam, że od Ciebie otrzymam odpowiedź " Przeczytaj regulamin"- no więc przeczytałam dokładnie oba regulaminy, nawet jeden cytat- który wydał mi się odpowiedni przytoczyłam, ale proszę o interpretację- bo język regulaminów jest bełkotem przełozonym byle jak z angielskiego. Zgłosiłam również zdjęcie do fb- nie otrzymałam zadnej odpowiedzi.

PS. Przeczytałam również wszystkie posty o zdjęciach na fb na tym forum w każdym każesz zapoznawać się z regulaminem, to po co w ogóle to forum?

milenabrunetka napisał:
... to po co w ogóle to forum?
Po to aby doradzać w problemach prawnych. Nie jesteśmy i nie będziemy suportem żadnego portalu, jeśli masz problem z regulaminem pomocy szukaj u źródła. Jeśli uważasz, że treść regulaminu narusza prawo zacytuj ją.

PS.
Jeśli gdziekolwiek rejestrujesz konto zawsze zaczynaj od dokładnego zapoznania się z warunkami korzystania.

Ostatnia edycja:
Kradzież zdjęcia jest problemem prawnym, za to się wytacza procesy i płaci się odszkodowania. Gdzie mam szukać pomocy jak nie na forum prawnym?

milenabrunetka napisał:
Kradzież zdjęcia jest problemem prawnym, ...
Tylko wtedy gdy nią jest, a nie wtedy gdy Tobie tak się wydaje, dlatego wróć do postu #6 .

Czyli rozumiem, że do kradzieży zdjęcia nie doszło, bo sama wczesniej je udostępniłam publicznie na insta, a ona sobie sciągnęła i ustawiła na portalu tej samej firmy? I żadnych kroków prawnych podjąć nie mogę?
Czy dobrze rozgryzłam te ich strasznie napisane regulaminy?

milenabrunetka napisał:
... bo sama wczesniej je udostępniłam publicznie na insta, ...
Nie, bo udzieliłaś licencji.

PS.
Zawsze czytaj regulaminy, jak ich nie rozumiesz to dopytuj lub rezygnuj z zakładania konta.

Ostatnia edycja:
No właśnie o to mi chodziło. Dziękuję bardzo.
Szkoda tylko, że nic nie mogę zrobić w tej kwestii.

Jak to w przysłowiu lecz aby nie jak u Kochanowskiego.

Ale zdaje się, że to nie Instagram, któremu dziewczyna udzieliła licencji, a jakaś prywatna osoba ustawiła sobie to zdjęcie na profilówce? Czyli ta prywatna osoba ukradła to zdjęcie - użytkownicy Instagrama nie mają chyba prawa brać sobie z profili treści tak, jak chcą?

Jeśli dobrze rozumiem, licencji udziela się Instagramowi, a nie jego użytkownikom.

MiLady11 napisał:
Ale zdaje się, że to nie Instagram, któremu dziewczyna udzieliła licencji, ...
Czy kiedykolwiek czytałaś te regulaminy :?: Piszesz o czymś o czym nie masz pojęcia.

Powrót