ukrywanie spadku a alimenty

• Autor wątku Autor wątku andrzejwysok
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

andrzejwysok

Użytkownik
Odpowiedzi
32
chciałam zapytać o jedną rzecz. Ojciec mojego dziecka jest jedynym spadkobiercą własnościowego mieszkania w blokach i majątku po matce. Od jej śmierci minęło 3 lata a mimo to sprawa spadkowa nie została założona. W sądzie gdzie toczy się sprawa o alimenty ojciec małej utrzymuje, że to nie jego majątek a jego nieżyjącej matki i nic mu do niego. W oświadczeniu o stanie majątkowym również napisał, że nie posiada majątku ani mieszkania. Czy istnieje możliwość aby np. urząd skarbowy zmusił go do przeprowadzenia postępowania spadkowego tak aby nie miał możliwości ukrywania majątku? Jedyną instytucją którą powiadomiono o śmierci spadkodawcy jest zus. Wszelkie inne nadal ślą korespondencję i rachunki na imię i nazwisko zmarłej. Może urząd skarbowy zainteresuje się sprawą choćby ze względu na niezapłacony podatek od spadku, który powinien był ujścić na mocy poprzednio obowiązującej ustawy? Sprawę o fałszywe zeznania skierowałam do prokuratury. Może niesłusznie?

moim zdaniem nikt nie może zmusić nikogo do przeprowadzenia sprawy spadkowej....
kwestia spadku powinna być przez sędziego podrążona na rozprawie alimentacyjnej, bo przecież to mieszkanie nie zostało pozostawione samo sobie, ale spadkobiercy zapewne osiągają z tytułu jego posiadania jakieś korzyści, pomimo nieprzeprowadzonej sprawy spadkowej.....

korzyści takie chociażby jak wynajem pokoi w tym mieszkaniu. Urząd Skarbowy zbierał informacje na ten temat, co ustalił nie wiem, bo drążenie tematu to wysyłanie do US przez sąd pisma o udzielenie w tej sprawie informacji trwa już rok. I do tej pory nie zostało ono wysłane a wyrok zapadł. Będzie apelacja. Pismo o zaniedbania trafiło do prezesa i co ja więcej mogę? Pozwany jest zameldowany w tym lokalu. Żenada.

Przejscie wlasnosci na spadkobierce nastepuje w polskim prawie z mocy prawa. Postanowienie o stwierdzeniu nabycia spadku potwierdza tylko ten stan. Nie ma zatem juz majatku zmarlej matki. Jesli ojciec dziecka faktycznie jest jedynym spadkobierca, mieszkanie stanowi jego majatek jak kazdy inny skladnik majatkowy. Zgadzam sie, ze sad powinien podrazyc ten watek.
W ostatecznosci dziecko (przez swojego prawnego opiekuna) powinno wystapic o stwierdzenie nabycia spadku po babce na rzecz ojca powolujac sie na sprawe alimentacyjna. Koszt: 50 PLN wpisu od wniosku i 2 x 22 PLN za odpisy aktow stanu cywilnego (akt zgonu babki i akt urodzenia ojca dziecka). Akt urodzenia dziecka znajduje sie w aktach sprawy alimentacyjnej, wiec wykazujac interes prawny we wniosku ostwierdzenia nabycia spadku mozna sie na akta tej sprawy powolac.

andrzejwysok napisał:
W oświadczeniu o stanie majątkowym również napisał, że nie posiada majątku ani mieszkania. ......
Sprawę o fałszywe zeznania skierowałam do prokuratury. Może niesłusznie?
Oświadczenie - jest nieprawdziwe.
Jakie zeznania , gdzie złożone ?

na rozprawie było przesłuchanie stron postępowania, ojciec dziecka pod przysięgą zeznał tak jak napisał w oświadczeniu, że nie posiada majątku, bo to majątek i mieszkanie matki, która nie żyje.
nie byliśmy małżeństwem z ojcem dziecka, aktu zgonu babki dziecka też od niego nie dostanę.nie mieszkamy razem. czy dasię coś zrobić w tej sytuacji?

wogóle dziękuję za odpowiedzi.

Odpis aktu zgonu otrzymuje sie w USC miejsca zgonu. Wniosek powinien zlozyc opiekun prawny dziecka w jego imieniu powolujac sie na okolicznosc, iz chodzi o akt zgonu babki dziecka. To samo dotyczy aktu urodzenia ojca.

dziękuję!!! Teraz już będę wiedziała co zrobić!

Powrót