ułaskawienie - pozytywna opinia sadu

• Autor wątku Autor wątku dominika87gd
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dominika87gd

jestem ciekawa w jaki sposob mozna przyczynic sie do tego aby sad wydal pozytywna opinie skazanemu (do ulaskawienia) oraz jesli sie ma kilka wyrokow i w zasadzie kazdy w innym sadzie to do ktorego mam kierowac prosbe o ulaskawienie do wszystklich? do tego ktory wydal pierwszy wyrok? czy do tego ktory wydal ostatni wyrok?

aaa i czy jesli sie dostalo 6msc bez zawiasow i sie uda dwukrotnie to odroczyc na rok to tez mozna wtedy prosic o zawieszenie tejze kary?

po pierwsze ułaskawienie wydaje prezydent nie sąd po drugie jak sie uda otrzymac odroczenie wykonania kary na 1 rok mozna wtedy pisac o wyrok w zawieszeniu ale z mojego doswiadczenia wiem ze muszą byc naprawde bardzoo wazne przesłanki zeby ci takie zawieszenie dali a co do 2 pytania to jezeli masz kilka wyrokow to piszesz do tego sądu co wydał ostatni wyrok ale nie o ulaskawienie ale o odroczenie wykonania kary mozna tez pisac do wydziału penitencjarnego jezeli skazany dostał juz bilecik do zk pozdrawiam.

ze ulaskawienie do prezydenta sie pisze to ja wiem :)
ale tak czy inaczej trafia ono najpierw do sadu zeby ten wydal opinie... tylko pytanie czy jesli sie ma piec wyrokow z tego samego artykulu to czy jaki kolwiek sad wyda pozytywna opinie - co na to wplywa?
i czy prezydent moze ulaskawic ze wszystkich 5 czy tylko z jednego?

a powiedz mi jakie są przesłanki do ułaskawienia?:)

z tego co ja wiem to to jest akt łaski który polega na całkowitym lub czesciowym darowaniu postanowień sadu. i wiem ze mozna byc tylko raz w zyciu ulaskawionym. ale adwokat powiedzil mi ze tylko moze byc ewentualnie ulaskawiony z jednego z pieciu wyrokow - ale to troche dziwne

Dominika ma rację. Wniosek skazanego o ułaskawienie opiniują najpierw Sądy, które wcześniej orzekały w sprawie.

Prokurator Generalny i Prezydent RP mogą wyjątkowo wszcząć postępowanie ułaskawieniowe z urzędu nie zwracając się o opinie Sądów, ale to zależy od ich decyzji i oceny (art. 567 k.p.k.)

a tak dopytam z ciekawosci, czy jak wysyla sie prosbe o ulaskawienie i nawet jesli sad wyda negatywna opinie to wysyla jakies piismo informujace ??

no np. ja wysylam prosbe o ulaskawienie w moim imieniu , sad rozpatrzyl ja negatywnie , czy poinformuje mnie o tym ze moja prosba zostala zaopiniowana negatywnie czy nie ?

Powrót