uległo przesawnieniu czy nie?

• Autor wątku Autor wątku Agnieszka566
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Agnieszka566

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
24
wITAM
W 2011r bank zazadal splaty w calosci splaty kredytu z karty kredytowej.Dostalem tez wtedy pismo od komornika ze zajmie moje wynagrodzenie,ale ze splacalem inny dlug musial on tak jakby zaczekac na swoja kolej.Za jakis czas dostalem pismo od tego samego komornika ze nie zajmuje mojej wyplaty,poniewaz uleglo to przedawnieniu.I od 2011r mialem ze tak powiem spokoj.Nawet zapomnialem ze mam taki dlug.
Dzis dostalem pismo od firmy windykacyjnej,ze wykupila moj dlug z banku i musze z nimi sie skontaktowac w celu polubownego załatwienia psrawy, wyznacza mi raty do splaty etc. W przecienym wypadku skieruja sprawe do sadu...To jak to jest ?Moj dlug ulegl przedawnieniu czy nie?Musze kontaktowac sie z ta firma czy sobie zwyczajnie to odpuscic?

Agnieszka566 napisał:
mam takie pismo od komornika
Przytocz jego prawdziwą treść. To co napisałaś nie jest prawdą. Może zdarzyć się, że komornik popełni jakiś błąd, jednak takiego idiotyzmu na pewno nie napisze.
To czy roszczenie jest przedawnione, czy nie w żaden sposób nie interesuje komornika i nie ma najmniejszego wpływu na jego czynności.

Dobrze. Musze tylko je znalezc,ponieaz troche czasu minelo od daty jego wystawienia. Wiem ze nie napisal tak (to byly moje slowa), ale umorzony zostal dlug wlasnie przez przedawnienie(pisze to z pamieci).W przeciwnym razie od razu ze tak powiem zajalby wynagrodzenie,a nie pisma wysylal ze daje sobie z tym spokoj,prawda?Skoro najpierw dostaje pismo o zajeciu wynagrodzenia, a za jakis czas o umorzeniu postepowania wskutek jego przedawnienia.

Mam. A wiec jest napisane tak,"ze komornik postanawia,ze postepowanie egzekucyjne w niniejszej sprawie umorzyc wobec stwierdzenia bezskutecznosci egzekucji.: To jak tp z tym jest?

Agnieszka566 napisał:
o umorzeniu postepowania wskutek jego przedawnienia.
To jest niemożliwe. Powtarzam, komornik nie ma prawa umorzyć postępowania z uwagi na przedawnienie. Chyba, że chodziło o zupełnie inny dług (związany z przestępstwem albo wykroczeniem, czyli z grzywny).
Znajdź pismo, przytocz jego treść, a także poinformuj nas na podstawie jakiego tytułu wykonawczego było prowadzone postępowanie egzekucyjne.

Agnieszka566 napisał:
ze komornik postanawia,ze postepowanie egzekucyjne w niniejszej sprawie umorzyc wobec stwierdzenia bezskutecznosci egzekucji.:
No właśnie, więc po co pisałaś głupoty o przedawnieniu? Z jaką datą było umorzenie postępowania i na podstawie jakiego tytułu wykonawczego było prowadzone (BTE, nakaz zapłaty z klauzulą, wyrok z klauzulą?)?

30.12.2011R-to data umorzenia ,tytul wykonawczy :Bankowy tytul egzekucyjny SR. Umorzenie na podst art 824par1 pkt3kpc pkt1postanowienia...tylko tak jest napisane. Nie wiem ...moze z nerwow pokrecilem slowa....czyli musze skontaktowac sie z ta firma windykacyjna jednak?

Dług nie został umorzony.
Jedynie postępowanie egzekucyjne.

Aha. dziekuje za odpowiedz. swoja droga bank czekal 3 lata...Czlowiek nie dostawal zadnego pisma ani nic i jest tylko czlwoeikiem...zapomina...No trudno. Dziekuje za odpowiedz...

Agnieszka566 napisał:
30.12.2011R-to data umorzenia ,tytul wykonawczy :Bankowy tytul egzekucyjny
Roszczenie ulegnie przedawnieniu najwcześniej w styczniu 2015 r. Jeśli jednak wierzyciel skieruje sprawę do sądu przed tym terminem, bieg przedawnienia ulegnie przerwaniu. Należy więc jak najszybciej spłacić dług.

Pewnie zrobi to od razu jak nie odpowiem na wezwanie..No nic...Nie ma co kombinowac i splacic swoje zobowiazanie...dziekuje i pozdrawiam

Robilee napisał:
Roszczenie ulegnie przedawnieniu najwcześniej w styczniu 2015 r.
Absolutnie nieprawda. Albowiem
Agnieszka566 napisał:
bank zazadal splaty w calosci splaty kredytu z karty kredytowej.
Jeśli roszczenie pochodzi z umowy o kartę kredytową, to okres przedawnienia wynosi 2 lata, więc jeśli
Agnieszka566 napisał:
30.12.2011R-to data umorzenia ,tytul wykonawczy :Bankowy tytul egzekucyjny SR.
To roszczenie uległo już przedawnieniu na koniec grudnia 2013. Nawet doliczając do tego ewentualny termin na uprawomocnienie się postanowienia, graniczną datą jest początek stycznia 2014.

Podsumowując, roszczenie jest przedawnione. Z firmą windykacyjną nie ma sensu o niczym rozmawiać, chyba że o sobotnim meczu Polska-Niemcy :)
W sądzie podniesiesz zarzut przedawnienia, jeśli trafi tam pozew ze strony windykacji.

Agnieszka566 napisał:
Nie ma co kombinowac i splacic swoje zobowiazanie...dziekuje i pozdrawiam
Żadne kombinacje. Prawo.

Ostatnia edycja:
Marian.pazdzioch dzieki bardzo...czyli co nic z tym nie robic i czekac? Bo tez tak patrzylam i widze ze 3 lata i po tym okresie sie dlug przedawnia, a tu teraz ze 2...jeszcze lepiej :)A co jak dostane pismo od komornika? co wtedy robic?

Na dwuletni termin przedawnienia wskazuje art. 6 tejże ustawy: Internetowy System Aktów Prawnych
Jeśli zatem jesteś pewna, że chodzi o kartę kredytową, to roszczenie jest przedawnione.
Agnieszka566 napisał:
A co jak dostane pismo od komornika? co wtedy robic?
Pisma od komornika nie dostaniesz, ponieważ musiałby istnieć prawomocny nakaz zapłaty, takowego z kolei firma windykacyjna mieć nie będzie gdyż ty wygrasz proces.
Gdyby jednak pismo od komornika przyszło, znaczyłoby to iż firma windykacyjna podała twój błędny adres. Wówczas trzeba by to szybko odkręcić i wnioskować o ukaranie powoda.

marian.pazdzioch napisał:
Jeśli roszczenie pochodzi z umowy o kartę kredytową, to okres przedawnienia wynosi 2 lata, więc jeśli
Dobrze marian, że wpadłeś. Masz rację. W dyskusji z dłużniczką (o dziwnym piśmie komornika) zagubiłem fakt, że chodzi o kartę kredytową, nie zaś o zwykły kredyt. I mamy rok różnicy. Jeden rok, a tak wiele zmienia.

Powrót