ulga a mandaty

• Autor wątku Autor wątku bosssman84
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bosssman84

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
dzien dobry mam pytanie czy naleznosci wobec urzedu w postaci nie zaplaconych mandatow mozna sobie odliczyc poprzez zwolnienia takie jak np ulga na dziecko dziekuje

[cytat="bosssman84":tn6aq3fx]dzien dobry mam pytanie czy naleznosci wobec urzedu w postaci nie zaplaconych mandatow mozna sobie odliczyc poprzez zwolnienia takie jak np ulga na dziecko dziekuje[/cytat:tn6aq3fx]
Ze smutkiem stwierdzam, że niestety takiej ulgi ustawodawca nie przewidział. :)

sa to zwykle mandaty drogowe 300 zl.... no szkoda... myslalem ze jest to naleznosc jak kazda inna wobec us

A jaką to należność wobec fiskusa można "sobie odliczyć" od podatku? :D

przysluguje mi ulga na dziecko 1200 zl ok . mandat 300 2 mandaty . wsumie jak by mozna bylo to nie bal bym sie zadnych mandatow i nie przejmowal kolejnymi i dlatego to troche bez sensu a z drugiej strony to tak jak pisalem to zwykla naleznisc wobec us tak jak i podatek od dochodu. jak giertych w zamierzeniu tej ulgi mial promowac dzietnosc ludzi to wyszlo ze jak zwykle skorzystali wiecej zarabiajacy

[cytat="bosssman84":28tmd9id] mandat 300 2 mandaty . wsumie jak by mozna bylo to nie bal bym sie zadnych mandatow i nie przejmowal kolejnymi i dlatego to troche bez sensu a z drugiej strony to tak jak pisalem to zwykla naleznisc wobec us tak jak i podatek od dochodu. [/cytat:28tmd9id]Dawno takich głupstw nie czytałem. :-)

[cytat="bosssman84":p1o1jkbc]..mandat ...to zwykla naleznisc wobec us tak jak i podatek od dochodu. [/cytat:p1o1jkbc]

Ściśle mówiąc (pisząc) mandat i podatek to nasze "zobowiązanie" lub "wierzytelność" wobec US a nie "należność".
Nie można samemu pomniejszyć (zrekompensować) swojego zobowiązania.
Czasami USkarbowe - jeżeli jest nadpłata w podatku - potrącają z niej np. niezapłacone mandaty (zamiast wysyłać komornika).
jureK

[cytat="Jurek2104":3w2vnccb][cytat="bosssman84":3w2vnccb]..mandat ...to zwykla naleznisc wobec us tak jak i podatek od dochodu. [/cytat:3w2vnccb]

Ściśle mówiąc (pisząc) mandat i podatek to nasze "zobowiązanie" lub "wierzytelność" wobec US a nie "należność".
Nie można samemu pomniejszyć (zrekompensować) swojego zobowiązania.
Czasami USkarbowe - jeżeli jest nadpłata w podatku - potrącają z niej np. niezapłacone mandaty (zamiast wysyłać komornika).
jureK[/cytat:3w2vnccb]
no właśnie ja dostałem 55,60 zł mniej na konto niż US miał mi oddać. Dzisiaj dostałem pismo:
ZAWIADOMIENIE O ZAJECIU PRAWA MAJATKOWEGO STANOWIACEGO WIERZYTELNOSC PIENIEZNA U DLUZNIKA ZAJETEJ WIERZYTELNOSCI INNEGO NIZ PRACODAWACA..
Zawiadamia sie imie i naziwsko
na podstawie art o postepowaniu egzekucyjnym w administracji zwanej dalej "ustawa" wzywa sie ww. dluznika aby naleznej od niego kwoty z tytulu zajecia nadplaty pit-37 bez zgody organu egzekucyjnego nie uiszczal zobowiazanemu lecz nalezna kwote przekazal na pokrycie dochodzonych naleznosci.
No i do tego momentu zdawalo mi sie ze zabrali sobie z mojego zwrotu podatku te 55,60 jednak nizej pisze:
kwoty uzyskane z zajecia do wysokosci wyzej okreslonej, a ponadto odsetki naliczone po dniu wystawienia zawiadomienia nalezy zaplaci na rachunek bankowy... do tego jest dolaczone TYT-1 Tytul wykonawczy w egzekucji naleznosci pienieznych.
pytanie czy sprawa jest zalatwiona czy ja musze zaplacic twe 55.60 ? Bo szczerze mowiac nie rozumiem chociaz niby napisane po polsku.

Powrót