Ulga internetowa a nieopłacone faktury

• Autor wątku Autor wątku listonosz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

listonosz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
24
Witam.
Chciałbym w tym roku pierwszy raz w życiu odliczyć koszty użytkowania internetu. W zeszłym roku miałem abonement miesięczny na kwotę:
56,10 + 23% VAT netto = 69zł brutto miesięcznie, czyli w ciągu roku mogę odliczyć maksymalną kwotę 760 zł.

No i teraz 3 pytania:
1. Czy muszę mieć kopie faktur i je dołączyć do zeznania?
Czy wystarczy trzymać je w domu na wszelki wypadek gdyby US chciał je zobaczyć?

2. Od października nie opłacałem faktur bo nie miałem pieniędzy. Skończyło się to zerwaniem umowy w lutym 2013. Mam dalej zaległą kwotę do opłacenia. Chciałem opłacić tą zaległość dzięki pieniądzom ze zwrotu podatku. Czy jeżeli US wezwie mnie aby mu okazać dowody wpłaty, a ja pokażę że uregulowałem zaległość dopiero w marcu 2013 to może być jakiś problem?

3. Niektóre faktury opłaciła mi żona lub kumpel (bo był mi winny pieniądze więc w ten sposób uregulowaliśmy długi)
- Czy płatności za internet muszą koniecznie wychodzić z mojego konta?

listonosz napisał:
Czy wystarczy trzymać je w domu na wszelki wypadek gdyby US chciał je zobaczyć?
Tak.
2. Możesz odliczyć tylko rzeczywiście opłacone faktury.
3. Kumpel odpada. Żona- to już kwestia dyskusja, ponieważ zapewne macie wspólnotę majątkową.

Ag_Maz napisał:
2. Możesz odliczyć tylko rzeczywiście opłacone faktury.

OK - a czy jeżeli teraz dzisiaj je opłacę 4 marca 2013, a zeznanie złożę 8 marca 2013 roku to będę mógł odliczyć pełną kwotę?

Ag_Maz napisał:
3. Żona- to już kwestia dyskusja, ponieważ zapewne macie wspólnotę majątkową.
Mamy z żoną rozdzielność majątkową - czyli nie mogę odliczyć faktur, które ona opłaciła ze swojego konta za moje pieniądze, które przekazałem jej wcześniej w formie gotówki ?

listonosz napisał:
OK - a czy jeżeli teraz dzisiaj je opłacę 4 marca 2013, a zeznanie złożę 8 marca 2013 roku to będę mógł odliczyć pełną kwotę?
Nie, bo rozliczasz się za 2012 r.

Mamy z żoną rozdzielność majątkową - czyli
nie mogę odliczyć faktur, które ona opłaciła ze swojego konta za moje pieniądze, które przekazałem jej wcześniej w formie gotówki?

Brzmi to trochę absurdalnie... W razie czego mogę przedstawić w urzędzie skarbowym pisma na których będzie informacja, że ja przekazałem jej kwotę gotówki w celu opłacenia za mnie rachunków z jej konta bankowego. To chyba powinno wystarczyć.

Ostatnia edycja:
Ciężko stwierdzić, na przyszłość radziłbym opłacanie faktur w terminie, z przelewów na własne nazwisko, unikniesz takich problemów.

Podsumuję.
Można odliczyć tylko te kwoty, które zostały opłacone w roku 2011 przez osobę na którą figuruje internet.
Co do żony z którą macie rozdzielność majątkową, to jest dyskusyjne.
Na przyszłość nie ma co się martwić, bo ulga ta będzie dotyczyła tylko nowych posiadaczy internetu. Dla reszty znika.

Powrót