Ulga internetowa (faktura TP SA)

• Autor wątku Autor wątku cinekp26
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

cinekp26

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam.
Mam pytanie odnośnie faktury wystawianej przez TP SA, otóż posiadam na rachunku dwie pozycje ABONAMENTOWE:
1 Neostrada 512
2. Utrzymanie łącza TP dla usługi neostrada tp
czy do odliczenia od podatku mogę ująć obydwie kwoty, czy jedynie kwotę pozycji 1
Pozdrawiam.

odliczyć można waydatki ponoszone przez podatnika z tytułu użytkowania sieci Internet w lokalu (budynku) będącym miejscem zamieszkania podatnika w wysokości nieprzekraczającej w roku podatkowym kwoty 760 zł.
chodzi o wszytskie z tym wiązane wydatki.

Dodam tylko, że chodzi tu o wydatki związane z użytkowaniem, a nie zakładaniem instalacji internetowej, bo często to jest mylone. :-)

a jeśli mój podatek jest niski, to mogę odliczyc koszty "internetowe" w roku 2008?

Niewykorzystana ulga "internetowa", ani ulga "na dzieci" nie przechodzą na następny rok.

dziękuję, wiele już dowiedziałam się z tego forum.... :)

Nie chcę zakładać nowego tematu wiec dopiszę w tym

- mam Neostradę nie opłacałem faktur z TPSA tylko przelewami internetowymi czy taki fakt (sposób opłacania) można poddać rozliczeniu.
Dodam że na fakturze widnieję sam, na lokal w którym mieszkam, przelewy ze wspólnego konta z żoną, a kwota jaką wpłaciłem to 915,21 zł za Neostradę i utrzymanie Lini

Witam, mam pytanie:
fakturę za grudzień zapłaciłam w styczniu, czy mogę ją rozliczyć w Pit za 2008 rok?

agnie_ha77 napisał:
Witam, mam pytanie:
fakturę za grudzień zapłaciłam w styczniu, czy mogę ją rozliczyć w Pit za 2008 rok?
Nie, dopiero w rozliczeniu za 2009.

na fakturze Vat mam aktywację usługi dostępu do internetu i abonament za 1 miesiąc-aktywacja jest na sumę 199,99 i abonament na 46,01 Cała faktura jest na sumę 246 zł.czy mogę odliczyć całą fakturę/

internet odlicza się od dochodu a nie od podatku

czy aktywacja usługi dostępu do internetu nie jest wydatkiem z tytułu ,,użytkowanie internetu

Witam

Prosze o pomoc w rozwiazaniu problemu dotyczacego prawidlowego obliczenia internetu z typowej faktury TP, podaje przyklad:

Na fakturze widnieja oplaty:
neostrada tp 1024 - 62,30 zl (22% VAT)
utrzymanie lacza TP dla uslugi neostrada tp - 30 zl (22% VAT)
udostepnianie zestawu LiveBox - 8,20 zl (22% VAT)

Wartosc netto 100,50 zł, z VAT 122,61 zł.

Co i ile mam odliczyc?

Calosc - koszt poniesiony za korzystanie z uslug dostepu do inernetu?

Z gory dziekuje za odpowiedz.:smile:

neostrada 62,30 + VAT ; za 12 miesięcy nie więcej niż 760 zł

;)Mam pytanie ? Czy udostępnienie liveboxa mogę odliczyć od dochodu ?

Czyli mogę odliczyć 45,90 za neostradę i 8,20 za liveboxa + vat. Tak czy nie ponieważ nadal nie rozumiem. Z góry dziękuję za wyrozumiałość.

Beata Otocka napisał:
Czyli mogę odliczyć 45,90 za neostradę i 8,20 za liveboxa + vat. Tak czy nie ponieważ nadal nie rozumiem. Z góry dziękuję za wyrozumiałość.

Może pani odliczyć tylko to co płaci pani za samą neostradę (czyli te 45,90) + Vat (ale nie więcej niż 760 zł)

Powrót