Ulga internetowa za 2006r

• Autor wątku Autor wątku Neriza
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

Neriza

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
20
Witam

Z tego co ostatnio przeczytałam, aby odliczyć internet trzeba mieć dowody wpłat na to samo nazwisko, które widnieje na fakturze. Od kiedy jest ten zapis ważny? Czy dotyczy też 2006r.?

Mam pytanie odnośnie ulgi za 2006r. Wtedy ta ulga dopiero się pojawiła i nie było tylu dokładnych informacji jak w tej chwili.
W roku 2006 mój mąż miał faktury za internet. Ja płaciłam je z mojego konta bankowego podając w tytule nr faktury, której dotyczy zapłata oraz, że wpłata jest od: imię i nazwisko mojego męża.
W czasie wypełniania PITu za ten 2006 pytałam tutaj na forum czy mogę to odliczyć. Otrzymałam twierdzącą odpowiedz. Tak więc mąż odliczył te faktury.

Jak uważacie Państwo? Czy mąż mógł wtedy odliczyć te faktury?

JEśli nie to co powinien w tej chwili zrobić?

Bardzo proszę o odpowiedź

Jeśli przez cały rok nie mieliście rozdzielności majątkowej i rozliczaliście się wspólnie, a mąż miał dochody, to uważam, że nie złamaliście przepisów.

Okazuje się, że najbezpieczniej mieć wspólne konto w banku. :)

Nie mieliśmy rodzielności. ale rozliczaliśmy się oddzielnie. Ja jestem na podatku liniowym.
Co do konta wspólnego - nauczona doświadczeniem utworzyłam razem z mężem na początku 2007r wspólne konto bankowe w mbanku. ALe jak drukuję potwierdzenie przelewu to nigdy nie ma obu małżonków wpisanych. Jest tylko ta osoba, która dokonywała przelewu

Potwierdzam, ja również korzystam z konta internetowego (Sezam). Nie miałem problemów w swoim US.

Powrót