ulga meldunkowa a ulga mieszkaniowa

• Autor wątku Autor wątku Karol_1981
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Karol_1981

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
03 września 2008 zmarła moja mam po której odziedziczyłem mieszkanie razem z siostrą (nigdy się w tym mieszkaniu nie zameldowaliśmy). W związku z powyższym nabyłem prawo do ulgi meldunkowej, z której do dziś nie skorzystałem i nie skorzystam, gdyż w najbliższym czasie sprzedaje to mieszkanie. W związku z tym musze płacić do US 19% podatku wartości sprzedaży. Czy jeżeli wydam pieniądze ze sprzedaży mieszkania na remont mojego innego mieszkania (wydatki będą udokunetowane fakturami VAT) to czy będę zwolniony z płacenia tego podatku 19% do kwoty wydatkowanej na remont? (posiedzenie sejmu nr 28 - zastapienie ulgi meldunkowej zwolnieniem z opodatkowania dochodów uzyskanych z odpłatnego zbycia nieruchomości w przypadku wydatkowania w okresie dwóch przychodu uzyskanego ze sbycia na określone w ustawie własne cele mieszkaniowe podatnika). Nowelizacja ustawy zawiera przepisy "jakieś" przepisy przejściowe. Z góry dziękuję za odpowiedź.

Niestety nie przysługuje Ci prawo do ulgi meldunkowej. Musisz zapłacić 19% podatek do US. Ulga mieszkaniowa obowiązuje od 1 stycznia 2009r. i dotyczy osób nabywających i zbywających nieruchomości po tej dacie. Natomiast ulga meldunkowa obowiązywała od 1 stycznia 2007 do 31 grudnia 2008r.

Powrót