ulga meldunkowa - bardzo proszę o opinie

• Autor wątku Autor wątku agnieszka.j
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

agnieszka.j

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
jak piszą w Gazecie Prawnej, są zmiany w liczeniu początkowej daty
zameldowania ustalanej do ulgi meldunkowej:
http://www.gazetaprawna.pl/?
action=showServiceArticle&id=59&subj=139&dok=2077.220.0.39.12.1.0.1.h
tm&p=1

W związku z tym mam prośbę o pomoc w interpretacji poniżej opisanej
sytuacji:
Jest dwóch braci Tomek i Krzysztof
W kwietniu 2007 odziedziczyli dom, który chcą sprzedać jak
najszybciej i skorzystać z ulgi meldunkowej.
Tomek jest zameldowany w tym domu od urodzenia, Krzysztof od czerwca
2007.
Bracia zastanawiają się czy jest szansa na skorzystanie z ulgi w ich
przypadku.
Czy jeśli zameldowany krócej Krzysztof podaruje w darowiźnie
notarialnej swoją część domu Tomkowi (darowizna w linii prostej jest
bez podatku), to w jaki sposób będzie liczone zameldowanie dla
planowanej sprzedaży? Skoro Tomek całe życie jest tam zameldowany to
przecież nie w połowie domu? Czy skoro otrzymał w darowiźnie od
niespełniającego ten warunek meldunkowy Krzysztofa to ta połowa
będzie objęta podatkiem przy sprzedaży?

Będę bardzo wdzięczna za wszelkie opinie,
Pozdrawiam
Agnieszka

To pytanie spędza sen z powiek wielu osobom. :help:
[cytat="Ewa Matyszewska, Krzysztof Tomaszewski"]Od kiedy liczyć czas zameldowania?
Jestem od urodzenia zameldowany w mieszkaniu rodziców. We wrześniu 2007 r. rodzice darowali mi to mieszkanie. Chcę je sprzedać. Chciałbym skorzystać z ulgi meldunkowej przy zbyciu tego lokalu. Nie wiem jednak, czy okres zameldowania należy liczyć od momentu faktycznego zameldowania, czy od momentu nabycia nieruchomości?

Odpowiedź na to pytanie nie jest jednoznaczna. Przepisy stanowią, że wolne od podatku dochodowego są przychody uzyskane m.in. z odpłatnego zbycia nieruchomości, jeżeli podatnik był zameldowany na pobyt stały na okres nie krótszy niż 12 miesięcy przed datą zbycia. Z regulacji nie wynika jednak, od którego momentu liczyć zameldowanie przy tej uldze.

Niestety również organy podatkowe nie wypracowały jednolitego stanowiska w tej kwestii. Ministerstwo Finansów stoi na stanowisku, że okres 12-miesięcznego meldunku należy liczyć od momentu nabycia nieruchomości, a nie od momentu faktycznego zameldowania. Są też odmienne interpretacje. Pierwszą z nich jest decyzja Izby Skarbowej w Szczecinie z 15 października 2007 r. (nr DPB-2.35-416003-19/07). Dyrektor Izby wyjaśnia w niej, że z ulgi meldunkowej można skorzystać nawet w sytuacji, gdy ktoś nie był właścicielem mieszkania, ale był w nim zameldowany przez okres co najmniej 12 miesięcy przed datą zbycia. Nie trzeba już zatem liczyć 12 miesięcy od daty nabycia mieszkania czy domu.[/cytat]

[cytat="Ewa Matyszewska, Krzysztof Tomaszewski"]Takie rozstrzygnięcie szczecińskiej Izby niesie wiele korzyści dla podatników. Daje ono wielu osobom, które otrzymają teraz mieszkania w darowiźnie lub wykupią mieszkania spółdzielcze (a byli w nich wcześniej zameldowani) prawo do skorzystania z ulgi meldunkowej od razu. Nie będą oni musieli już czekać kolejnych 12 miesięcy, liczonych od dnia nabycia własności, aby skorzystać z ulgi podatkowej. Warto więc wystąpić do ministra finansów o interpretację przepisów w swojej indywidualnej sprawie, powołując się m.in. na stanowisko Izby Skarbowej w Szczecinie, aby potwierdzić prawo do ulgi.[/cytat]

Powrót