ulga meldunkowa - pytanie

• Autor wątku Autor wątku oluchna
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

oluchna

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam , moja babcia umarła (na dniach składam wniosek o spadek), odziedziczę po Niej mieszkanie. Będe je chciała sprzedać i stąd moje pytanie,czytałam o uldze meldunkowej,dzisiaj przemldowałam się z własnego mieszkania (wraz z roczną córeczką) do mieszkania po babci. Czy wystarczy tylko meldunek przez rok żeby skorzystac z tej ulgi? ,czy muszę dodatkowo tam mieszkać (tzn zgłosić w administracji,która pobierać będzie opłaty za dodatkowe osoby)
Mam zamiar nadal mieszkać we własnym mieszkaniu (własnościowym),tyle że bez meldunku,ale nie wiem czy jak będe chciała skorzystać za rok z tej ulgi,czy nie będzie jakiś problemów związanych właśnie z tym,że byłam zameldowana w odziedziczonym mieszkaniu,ale nie mieszkałam tam? Proszę o odpowiedz.
Pozdrawiam.

Miejsce zameldowania na pobyt stały stanowi potwierdzenie faktycznego zamieszkiwania określonej osoby w danej miejscowości pod oznaczonym adresem z zamiarem stałego przebywania. Wynika to z art. 6 ust. 1 ustawy z dnia 10 kwietnia 1974 r. o ewidencji ludności i dowodach osobistych (Dz. U. z 2006 r. nr 139, poz. 993 ze zm.).
Od 2009 roku nie będzie już ulgi meldunkowej, która ma zastosowanie przy sprzedaży nieruchomości - wynika z informacji, do których dotarła Gazeta Prawna. http://ksiegowosc.infor.pl/aktualnosci/ ... dacji.html

W 2009 roku prawdopodobnie nie będzie ulgi meldunkowej, czyli nie mozna będzie już się meldować w otrzymanych w darowiźnie lub spadku mieszkaniach na 12 miesięcy, aby uniknąć podatku od sprzedaży-to jest dla mnie jasne.
A jak bedzie wyglądać sprawa osób, które były zameldowane w nabytych mieszkaniach przez rok i w 2009 chcą je sprzedać?
Mam nadzieję, że nowe prawo nie będzie działać wstecz. Czy dochód otrzymany ze sprzedaży tych nieruchomosci może być opodatkowany wg.zasad nowych z 2009 roku? Czy wg.prawa podatkowego z roku, kiedy było przeprowadzane postępowanie spadkowe?
Będę wdzięczna za odpowiedź.

Powrót