Ulga meldunkowa

• Autor wątku Autor wątku e_tomi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

e_tomi

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam
Mam pytanie odnośnie ulgi meldunkowej przy sprzedaży nieruchomości nabytej po 01.01.2007.
Miesiąc temu nabyłem prawo do mieszkania w drodze darowizny od rodziców i chcę je od razu sprzedać. Przed tą darowizną byłem zameldowany kilka lat w tym mieszkaniu.

Czy mogę skorzystać z tej ulgi meldunkowej?

Jak to jest teraz bo przepisy dokładnie nie określają tego 12 miesięcznego okresu meldunku. Ustawodawca wyraźnie wskazał w art. 21 ust. 1 pkt 126 ustawy podatkowej, że okres zameldowania na pobyt stały ma być nie krótszy niż 12 miesięcy "przed datą zbycia". Zatem określony w ustawie okres zameldowania odnosi się wyłącznie do daty zbycia nieruchomości, a nie np. do daty jej nabycia albo daty wejścia w życie wymienionego przepisu.

http://podatki.pl/artykuly/28_2265.htm
W tym artykule jest orzecznictwo na ten temat, ale nie jestem pewien czy mogę skorzystać z tej ulgi. Czy może udać sie do urzędu skarbowego i złożyć pisemne zapytanie w tej sprawie?

Większość interpretacji i wyjaśnień mówi, że dotyczy to nieruchomości nabytych po 1 stycznia 2007 r., a roczny okres zameldowania liczy się od dnia nabycia.

Są też nieliczne inne interpretacje.

Mam jeszcze pytanie odnośnie podatku od darowizny. Dostałem w darowiźnie od rodziców mieszkanie, ale także posiadałem wcześniej już inne mieszkanie. Co w tym przypadku. czy muszę zapłacić podatek od darowizny czy jestem z niego zwolniony?

Co do ulgi meldunkowej to powoli mi się rozjaśnia. Napiszę do US wniosek o interpretacje przepisów.
http://www.gazetaprawna.pl/?action=show ... 12.1.0.1.h

Ponawiam jednak pytanie odnośnie podatku od darowizny mieszkania od rodziców. Czy Art. 4a ust. 1 ustawy o podatku od spadku i darowizn zwalnia mnie z tego podatku? I jak to się ma do tego, że posiadam juz inną nieruchomość.

[cytat:xs1ww5et]W celu potwierdzenia, że przy uldze meldunkowej ważny jest moment zameldowania, a nie nabycia nieruchomości, warto wystąpić do ministra finansów o interpretację podatkową. Jeśli odpowiedź będzie niekorzystna, trzeba odwoływać się od wydanego postanowienia, nawet wchodząc na drogę sądową[/cytat:xs1ww5et]

Powrót