Ulga mieszkaniowa w spadku.

• Autor wątku Autor wątku kszychu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kszychu

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam.
Mam problem z podatkiem od uzyskanego w spadku mieszkania.:) , tzn.chciałbym sie dowiedzieć czy są jakieś ulgi z których mogę skorzystać aby go nie płacić.Mieszkanie otrzymałem po dziadku w grudniu 2007 r,w styczniu wyjechałem do Anglii i niedawno wróciłem.Także przez prawie rok nic nie załatwilem z US.Z tego co usłyszalem od znajomych to aby nie płacić podatku od spadku nalezało to zgłosic w ciągu 6 miesięcy od postanowienia sądu. Słyszalem że można jeszce skorzystać z ugli mieszkaniowej ale niewiem czy jest jakis termin do którego mozna to załatwić.Proszę o jakąś rade.Pozdr.

Tak to prawda od 3 października 2008r zmieniono (wydłużono) termin do zgłoszenia nabycia spadku/darowizny przez osoby z najbliższej rodziny w celu uniknięcia opodatkowania. Jeżeli tego nie zgłosiłeś 6 m-cy od uprawomocnienia się postanowienia o stwierdzeniu nabycia to będzie opodatkowanie na normalnych zasadach (I grupa podatk). Mimo wszystko trzeba to zgłosić. Co do ulgi mieszkaniowej - ma się dobrze i funkcjonuje nadal, z tym że teraz w 2009r ma być zniesiony obowiązek meldunkowy i powstanie konieczność dostosowania regulacji dotycz.właśnie tej ulgi. Aby móc z niej skorzystać trzeba spełnić łącznie kilka warunków (dużo pisania) najważniejszy to zamieszkiwanie i zameldowanie na pobyt stały min 5 lat od nabycia np.mieszkania (w tym mieszkaniu i nieposiadanie na własność innego) co do pozostałych warunków to polecam lekturę art 16 ustawy o podatku dochod.od osób fiz. Polecam też wybrać się do Urz.Skarbowego wypełnić deklarację zgłosić ten spadek w końcu i przy okazji zapytać o szczegóły tej ulgi mieszkaniowej.

Powrót