Ulga mieszkaniowa

• Autor wątku Autor wątku user801890
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
U

user801890

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzien dobry,
Matka odziedziczyla mieszkanie. Zgodnie z informacja ze skarbowki przy sprzedazy mieszkania powinna od polowy uiscic podatek 19% (nie minelo 5 lat). Chcialbym zeby skorzystala z ulgi mieszkaniowej, poniewaz i tak zamierza dolozyc i zakupic inne mieszkanie w lepszym stanie i lepszej lokalizacji. Kupilaby je m.in. za srodki ze sprzedazy tego poprzedniego. Klopot w tym ze :
Ona juz ma jedna nieruchomosc, ktora wynajmuje. W innej mieszka (tej akurat nie posiada na wlasnosc) a tą, ktorą zamierzalaby kupic , sluzylaby raczej pod najem a nie na "wlasne cele mieszkaniowe". Wiem, ze przepisy sa na tyle niedookrelsone ze z takiej sytuacji i tak mozna wyjsc zwyciesko. Interesuje mnie jakie powody sie podaje ? Jaka jest praktyka?

Ewentualnie bezpieczniejszym rozwiazaniem byloby kupno przez nia za srodki ze sprzedazy mieszkania, czesci mojego mieszkania i zameldowanie u mnie matki. Minus tego rozwiazania jest taki ze i tak musialbym uiscic koszta notarialne i pcc tej wirtualnej transakcji, w sytuacji gdzie i tak matka planuje zakup innego mieszkania.

Czy sa jacys "praktycy" ktorzy mogliby doradzic?

M.M.M.M.M. napisał:
Dzien dobry,
Matka odziedziczyla mieszkanie.
Do okresu 5 lat liczymy czas posiadania mieszkania pzez spadkodawcę. Czy fakty7cznie jest to mniej niż 5 lat? Bo jak więcej - sprzedaż będziesz zwolniona z podatku.

Wiem, ale niestety bylem w US i od 50% jest wymagany podatek. Mieszkanie jest w takim stanie, ze nie nadaje sie do wynajmu. Tak bym przeczekal ten okres. Ale utrzymywanie mieszkania przez kolejne 3 lata jest bez sensu. Jaka jest praktyka z wynajmem mieszkania, ktore zostalo zakupione na "wlasne cele mieszkaniowe"?

M.M.M.M.M. napisał:
. Jaka jest praktyka z wynajmem mieszkania, ktore zostalo zakupione na "wlasne cele mieszkaniowe"?
To się wzajemnie WYKLUCZA.
Albo na wynajem - albo na własne cele mieszkaniowe (czyli zaspokojenie swoich podstwawych potrzeb w zakresie mieszkania).

Powrót