Ulga na dzieci po raz enty

• Autor wątku Autor wątku stach2005
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

stach2005

Użytkownik
Odpowiedzi
31
Witam
Potrzebuję pomocy :help: w sprawie ulgi na dzieci a dokładnie czy w sytuacji jak poniżej mogę z niej skorzystać:
Syn (uczy się)otrzymał Pit 8B za umowę o dzieło z następującymi danymi:
Przychód 3260 zł
Koszt uzyskania 652 zł
Dochód 2608 zł
zaliczka pobrana 494 zł

Raczej nie.Przychód może być do 3015PLN brutto.

[cytat:1bm2cqpq]Raczej nie.Przychód może być do 3015PLN brutto.[/cytat:1bm2cqpq]

Nie przychód, a dochód powyżej 3015 zł. Dochód = przychód minus kup. :)

[cytat="irekmajster":qrgbuo1w]Raczej nie.Przychód może być do 3015PLN brutto.[/cytat:qrgbuo1w]
:ooo: Więc jak mogę czy nie :what:

może Pan, dochód dziacka nie przekroczył podanej kwoty

Jest pewien problem, jeśli dziecko rozliczy się z fiskusem, to prawdopodobnie będzie zwrot podatku i wówczas kwota dochodu dziecka może przekroczyć 3015 zł.

[cytat="Janusz M.":rx13i84k]Jest pewien problem, jeśli dziecko rozliczy się z fiskusem, to prawdopodobnie będzie zwrot podatku i wówczas kwota dochodu dziecka może przekroczyć 3015 zł.[/cytat:rx13i84k]
Dzwoniłem na infolinię do Ministerstwa Finansów i miła pani stwierdziła że jeśli "dochód" jest mniejszy od właśnie tych 3015 zł to ulga przysługuje. :winko:

Toż cały czas to mówimy. "Jeśli dochód nie przekracza". Należy jednak pamiętać o tym, że kwota zwrotu podatku zwiększa dochód podatnika w danym roku.
Na podstawie danych z pierwszego postu zwrot wyniesie 494 zł.
2608 + 494 = 3102 zł
Pytanie - czy ten zwrot doliczyć do dochodu 2007, czy 2008 ?
Ja nie spotkałem się z interpretacją dotyczącą tego, być może nie zauważyłem :what:

[cytat="Janusz M.":641sqxs7]Toż cały czas to mówimy. "Jeśli dochód nie przekracza". Należy jednak pamiętać o tym, że kwota zwrotu podatku zwiększa dochód podatnika w danym roku.
Na podstawie danych z pierwszego postu zwrot wyniesie 494 zł.
2608 + 494 = 3102 zł
Pytanie - czy ten zwrot doliczyć do dochodu 2007, czy 2008 ?
Ja nie spotkałem się z interpretacją dotyczącą tego, być może nie zauważyłem :what:[/cytat:641sqxs7]
Proszę mnie poprawić ale czy nie jest tak że dochód czyli 2608zł to jest razem z podatkiem czyli minus 494 zł

Zwroty podatku są doliczane do dochodu.
Szczególnie widać to przy staraniach o świadczenia rodzinne.
W praktyce okazuje się, że w rodzinie gdzie dochód na osobę wynosi 500 zł, to po dodaniu zwrotu podatku rodzina ta traci prawo do świadczeń rodzinnych.
Dlatego też wiele osób już robi korekty złożonych PIT-ów i rezygnuje z ulgi na dzieci.
W ciągu roku straciliby o wiele, wiele więcej niż wyniosła ta ulga.

[cytat="Janusz M.":1d36pigx]Zwroty podatku są doliczane do dochodu.
Szczególnie widać to przy staraniach o świadczenia rodzinne.
[/cytat:1d36pigx]
Nie spotkałam w zeznaniu PIT rubryki, gdzie miałabym wpisac zwrócony podatek, jako zwiększenie dochodu. to chyba tylko przy staraniu sie o zasiłek coś takiego sie pisze...
a może źle wypełniam PIT - co roku mam zwroty podatku... :what:

Nikt tu nie mówi, że zwroty podatku wykazuje się jako dochód w zeznaniach podatkowych :)
Tak samo nie wykazuje się zasiłku wychowawczego, który także jest dochodem.
Kwoty te powiększają dochód rodziny netto i mają zasadniczy wpływ na uzyskanie prawa do zasiłków rodzinnych i dodatków do nich.
W tym przypadku zastanawiam się, ponieważ ulga "na dzieci" jest nowością i ma wiele niejasności (jak każda uchwalana w pośpiechu ustawa, czy fiskus nie każe doliczać kwoty zwrotu podatku do tej granicznej kwoty dochodu dziecka, która za 2007 rok wynosiła 3015 zł?
Jeśli ktoś spotkał się z wyjaśnieniami organów podatkowych dotyczących tej ulgi, proszę o podanie na forum.

zwrot podatku nastąpi w roku 2008, więc wzrośnie ewentualnie dochód za rok 2008, więc za rok 2007 jest O>K> - wg.mnie
Uspokoił mnie Pan, dobrze wypełniam PITy, a o zasiłek nigdy sie nie starałam, stąd maja niewiedza....

Powrót