Ulga na dziecko a alimenty

• Autor wątku Autor wątku Kirejelejson
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kirejelejson

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam,
Płacę alimenty na dwójkę dzieci, a one mieszkają z matką. Nie mam ograniczonych kontaktów i widuje się z dziećmi kilka razy w tygodniu i co jakiś czas zabieram je do siebie. Dzisiaj znajoma powiedziała mi że podobno mogę odliczyć sobie ulgę na dzieci. Jeśli procentowo nie mogę się dogadać z matką dzieci, to powinienem odliczyć 50%. Podobno znajomej były mąż tak zrobił i nawet chce korektę tego przypadku za zeszły rok. Nie wiem jak to wygląda, ale z tego co mi wiadomo że takie coś można zrobić od zeszłego roku. Czy ktoś może to poprawnie zweryfikować? Czy mogę uzyskać taką ulgę? W internecie dużo piszą i w dwie strony. Jeśli to prawda to będę miał na alimenty i przez miesiąc odetchnę z ulgą.

Warunkiem zastosowania ulgi na dziecko jest faktyczne wykonywanie władzy rodzicielskiej nad dzieckiem. Polega to na sprawowaniu pieczy nad dzieckiem (jego majątkiem) oraz wychowywaniu dziecka. Posiadanie władzy rodzicielskiej (bez jej faktycznego wykonywania), podobnie jak utrzymywanie sporadycznych kontaktów z dzieckiem czy płacenie alimentów, nie wystarcza do zastosowania ulgi.

Jeżeli spełnia Pan kryterium faktycznego wykonywania władzy rodzicielskiej, wtedy powinien Pan z żoną ustalić, w jakich proporcjach wpiszecie ulgę. Możecie wpisać po równo (każde z was wpisuje 50% ulgi) albo ustalić proporcje (na przykład jedno z was wpisze 20% ulgi, a drugie 80%). Nie można dwa razy odliczać tej samej ulgi - jeśli jedna strona odliczy 100%, wtedy druga strona juz nie ulgi.

Powrót