Ulga na dziecko czy jak skomplikowane moze byc zycie

• Autor wątku Autor wątku kacper1984
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kacper1984

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam.
Ponieważ nie znalazłem na forum odpowiedzi na interesujące mnie pytania, w nadziei na ich uzyskanie, zakładam nowy temat.

Otóż cała sytuacja jest nieco zagmatwana, ale postaram się w miarę logicznie wszystko wyjaśnić. Zacznę od początku. Mój ojciec był pilotem wojskowym, zginął w roku 1998 (matka jest wdową), z tego tytułu otrzymałem rentę. Całkowity przychód jaki osiągnąłem za rok 2007 z tytułu renty wynosi brutto 21.067,08 zł. Dodam, że nie mam innych źródeł dochodu. 2 lata temu ożeniłem się, mam syna, więc jak zapewne słusznie domniemam przysługuje mi ulga na dziecko. W chwili obecnej mam 23 lata (w październiku będzie 24) i jestem studentem 5 roku (studia stacjonarne tryb dzienny). I tutaj pojawia się pytanie, czy moja mama także może skorzystać z ulgi na dziecko (czyli na mnie)?
Pytałem w kilku miejscach, jednak nikt nie potrafił mi dokładnie wytłumaczyć czy tak czy nie? Dlatego liczę na pomoc tutaj :) Pozdrawiam, Kacper.

Ma Pan już własną rodzinę, więc trudno przyjąć, że matka Pana jeszcze "wychowuje".
Ulga przysługuje rodzicom, którzy wychowują własne lub przysposobione dzieci.
Krajowa Informacja Podatkowa: 223 300 330 (dla dzwoniących z komórki); 0 801 055 055 - dla telefonów stacjonarnych.

No właśnie tego do końca nie potrafię pojąć. Trzymam właśnie przed sobą broszurę informacyjną z MF, na której oprócz właśnie jednego słowa "wychowywał" nie ma nic o tym, że dana ulga się nie należy. Nie jest to w żaden sposób sprecyzowane czy ja, jako dziecko mogę być w związku małżeńskim czy nie. Czyli rozumiem, że w naszym kraju, aby nie stracić ulgi podatkowej z tytułu wychowywania dzieci nie można wstępować w związek małżeński do 25 roku życia, tak? Wg mnie jest to jakimś totalnym nieporozumieniem. Załóżmy hipotetyczną sytuację - nie jestem żonaty i wówczas mojej mamie przysługuje ulga. To jak niby się różni się moja obecna sytuacja od tej hipotetycznej pod względem "wychowywania" mnie przez moją mamę. Wszystko jest w fazie domysłów, natomiast pewnym jest ten zapis:

Prawo do ulgi przysługuje podatnikowi, który w roku podatkowym wychowywał(...)
3) dzieci do ukończenia 25lat uczące się w szkołach, o których mowa w przepisach o systemie oświaty lub w przepisach - Prawo o szkolnictwie wyższym, jeżeli w roku podatkowym dzieci te nie uzyskały dochodów, z wyjątkiem dochodów wolnych od podatku dochodowego, renty rodzinnej oraz dochodów w wysokości niepowodującej obowiązku zapłaty podatku (...)

wg. którego jasno wynika, że warunek otrzymania ulgi przez moją mamę jest spełniony

Podstawowy warunek nie jest spełniony - podatnik nie wychowywał dziecka.

Powrót