Ulga na start ZUS

• Autor wątku Autor wątku BartekSt
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

BartekSt

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam wszystkich serdecznie,

Na wstępie krótko o mojej sytuacji. W styczniu zakończyłem okres wypowiedzenia i od tamtej pory nie pracuję. Chcę zmienić zawód i planuję założyć działalność gospodarczą w branży informatycznej. Jakiś czas temu odezwał się do mnie mój były pracodawca z propozycją zaprojektowania dla nich szaf sterowniczych i schematów instalacji elektrycznej (automatyka przemysłowa). Chciałbym wystawić im fakturę VAT, ale istnieje tutaj możliwość interpretacji, ze obowiązki są tożsame z tymi wykonywanymi na umowę o pracę i wtedy z ulgi na start nie będę mógł skorzystać.

Moje pytanie brzmi czy cytowane poniżej stwierdzenie jest prawdziwe? Jeżeli będę miał również klientów w docelowej branży informatycznej to mogę skorzystać z ulgi, a potem z preferencyjnego ZUS'u?

Mały ZUS a praca dla byłego pracodawcy. Jak płacić niskie składki?

Najprościej będzie świadczyć usługi odrębne od tych, które realizowaliśmy przy zatrudnieniu na umowę o pracę albo postarać się o zlecenie od co najmniej jeszcze jednego klienta. Może to być nawet drobne zlecenie. Najważniejsze, by swoje usługi świadczyć dla przynajmniej dwóch różnych klientów (jeśli jeden z nich to były pracodawca). Wtedy istnieje możliwość, by rozliczać się niskim ZUS-em przez 24 miesiące.

Powrót