Ulga podatkowa a skreślenie z listy studentów

• Autor wątku Autor wątku quiQuaerit
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Q

quiQuaerit

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,

Przechodząc do sedna sprawy: na początku grudnia otrzymałem drogą listowną decyzję administracyjną z uczelni dot. skreślenia mnie z listy studentów. Decyzja została wydana pod koniec listopada, jednakże musiałem przypadkowo ją wrzucić z innymi rzeczami do niszczarki. (zazwyczaj strzegę pism urzędowych jak oka w głowie, no cóż.)

W związku z tym przekazałem rodzicom, że mogą wpisać ulgę podatkową za 11 miesięcy (1sze studia, kierunek nietrafiony), ale chciałem mieć jakikolwiek dokument potwierdzający to.

Nie chciałem czekać długo na kopię decyzji i bawić się w całą procedurę, więc po prostu wysłałem wniosek on-line o zaświadczenie przebiegu studiów. Otrzymane zaświadczenie wywołało małe zdziwienie, gdyż wynika z niego, że studentem byłem do połowy grudnia.

Wiem, że po odebraniu decyzji przysługuje 14 dni na odwołanie się od niej i dopiero po tym okresie decyzja jest prawomocna. Wydaje mi się jednak, że ten termin nie pokrywa się z datą odebrania listu.

W związku z tym, za ile miesięcy faktycznie przysługuje moim rodzicom ulga podatkowa? Czy jest to 11 miesięcy, czy 12 miesięcy? (PIT nie był jeszcze wypełniany). Nadmienię, że wniosek o zaświadczenie motywowałem właśnie potrzebą obliczenia właściwego okresu ulgi.

EDYCJA:

Termin podany w zaświadczeniu to jednak dzień uprawomocnienia się decyzji administracyjnej.

Ostatnia edycja:
Ok, po chwili przemyślenia wydaje mi się, że sam sobie odpowiedziałem. Skoro uczelnia potwierdza, że posiadałem jeszcze status studenta w grudniu, to ulga będzie liczona za 12 miesięcy.

Powrót