Ulga podatkowa na dzieci.

• Autor wątku Autor wątku andradina
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

andradina

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Syn mój w sierpniu br. ukończył 18 lat. Przez wakacje chciał zarobić trochę grosza i zatrudnił sie na umowę o zlecenie w pewnej firmie. WYrobił sobie w Urzędzie skarbowym NIP. W sumie brutto zarobił tam 134,4 zł.
Jednakże praca ta wykonana była, gdy nie skończył jeszcze owych 18 lat.
I tutaj moje pytanie, czy przysługuje na syna ulga podatkowa na dzieci?
Z góry dzięki za pomoc. :)

Z ulgi mogą skorzystać rodzice wychowujący w danym roku podatkowym dzieci małoletnie, dzieci bez względu na wiek, które otrzymują zasiłek pielęgnacyjny oraz dzieci do ukończenia 25 roku życia, które uczą się w szkołach wyższych, jeżeli w danym roku nie osiągnęły one własnych dochodów, z wyjątkiem dochodów wolnych od podatku dochodowego, renty rodzinnej oraz dochodów w wysokości niepowodującej obowiązku zapłaty podatku.

[cytat:1l8vwdig]
jeżeli w danym roku nie osiągnęły one własnych dochodów, z wyjątkiem dochodów wolnych od podatku dochodowego
[/cytat:1l8vwdig]

Czy te pieniądze zarobione przez chłopaka zaliczają sie do dochodów objętych podatkiem dochodowym?

[cytat="andradina"][cytat:51sqwmiu]
jeżeli w danym roku nie osiągnęły one własnych dochodów, z wyjątkiem dochodów wolnych od podatku dochodowego
[/cytat:51sqwmiu]

Czy te pieniądze zarobione przez chłopaka zaliczają sie do dochodów objętych podatkiem dochodowym?[/cytat]

NIE - jeżeli mówimy o tych 134,4 zł

Czyli bez problemu w tym roku mogę skorzystać z ulgi podatkowej na moje dziecko ? :?

A co jeżeli dochód dziecka przekroczył kwote wolna od podatku, a dziecko nie ma ukonczonego 18-go roku życia? Czy wtedy także przysługuje prawo do ulgi rodzinnej?? A tak troche poza tematem, jezeli dziecko (17lat) ma dochód przekraczajacy kwotę wolna od podatku, czy należy mu sie wtedy zwrot mimo wszystko od tej kwoty a podatek płaci tylko za przekroczenie kwoty wolnej o podatku, czy nie dostaje żadnego zwrotu a opodatkowany jest wtedy jego cały dochód?? Pozdrawiam i z gory dziekuje za pomoc;]

I jeszcze mam pytanie jaka maksymalna kwota jest uwolniona od podatku ?

[cytat="andradina"]I jeszcze mam pytanie jaka maksymalna kwota jest uwolniona od podatku ?[/cytat]

Odpowiadam.

Ustawa zakłada (domyślnie) zwolnienie od podatku dochodowego, rocznego dochodu do kwoty 3013,37 zł. (w zaokrągleniu 3013 zł). Podatek dochodowy od takiej kwoty, gdyby obowiązywał, wynosiłby 572,54 zł. O taką więc kwotę pomniejszasz podatek dochodowy od swojego rocznego dochodu.
Podatek zapłacisz dopiero po osiągnięciu dochodu przekraczającego (po odliczeniach) 3013zł.

Pozdrawiam.

Powrót