ulga prorodzinna

• Autor wątku Autor wątku blue.martini
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

blue.martini

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
mam takie pytanie czy jeśli mój przychód wynosi 3158zł
a dochód 2527zł to czy moim rodzicom należy się ulga prorodzinna? czy to 3091 zł liczy sie od przychodu czy od dochodu zgodnie z Pit-11 który dostałam od pracodawcy?

Ustawa mówi o dochodzie.

czy do dochodu trzeba doliczyć zwrot podatku ?

nie, a bynajmniej tak mi powiedziała pani w urzędzie skarbowym

Jeśli ktoś się stara o świadczenia rodzinne (zasiłek i dodatki do niego) to do dochodu rodziny dolicza się zwrot podatku.

witam,

moj syn uczyl sie w wyzszej szkole od 1 pazdziernika 2007 do 2 kwietnia 2008, nastepnie 1 wrzesnia 2008 rozpoczal nauke w szkole policalnej. nie ma skonczonych 25 lat i nie mial zadnych dochodow. czy zatem moge skorzystac z ulgi prorodzinnej?

pozdrawiam

dziękuję za pomoc

mam jeszcze jedno pytanie czym się różni zarobek brutto od dochodu który jest podany w picie?

Jesli ktos znalby odpowiedz na moje pytanie zadane wczesniej, to baaaardzo prosilbym o pomoc.

pozdrawiam serdecznie

sokol111 - Na prawo do skorzystania z ulgi nie wpływa to, czy dziecko uczyło się przez cały, czy tylko przez część roku podatkowego. Jeżeli dziecko w trakcie roku podatkowego rozpoczęło, ukończyło lub przerwało naukę, rodzice zachowają prawo do odliczenia (pod warunkiem że spełnione są pozostałe warunki).
znalazłam że tak jest w jakims artykule

Bardzo Ci dziekuje za odpowiedz. Pozdrawiam :)

czy moim rodzicą
należy
się ulga prorodzinna na mojego brata, który studiuje dziennie, nie
skończył
25 lat, ale podczas wakacji pracował jeden miesiąc na umowę zlecenie i
zarobił ok. 5 tys. zł? A drugie pytanie brzmi podobnie tylko teraz chodzi
o
mnie. Czy również należy się moim rodzicą ulga prorodzinna jeżeli
przez
okres 8 miesięcy przebywałam na stażu(w zaświadczeniach jest zawarte,
że
byłam w tym czasie osoba bezrobotna otrzymujacą stypendium)i zarobiłam w
tym
czasie 6.789,70 zł równiez studiuje tylko, że w trybie niestacjonarnym i
nie
mam ukończonych 25 lat.

jak dla mnie to nie bo zarobek dziecka nie moze przekroczyć 3091zl na rok,

tylko ze ja nadal nie wiem czym różni się zarobek brutto od dochodu podanego w picie? i czym w takim razie jest przychód?

A czy ktoś jeszcze ma jakieś sugestie na postawione powyżej pytania

Mój mąż prowadzi działalność w formie karty podatkowej jednak w styczniu 2008 roku zawiesił ja składając stosowne pismo do Urzędu Skarbowego i ZUS. Czy w tej sytuacji ma prawo do skorzystania z ulgi prorodzinnej?

Czy opłacał podatki według skali (zasady ogólne) z tytułu umowy o pracę, umowy zlecenia, lub od świadczeń ZUS ?

mam pytanie
czy można odliczyć ulgę na dwóch dorosłych synów,którzy pobierają rentę socjalną z ZUS i zasiłek pielęgnacyjny z GOPS-u, a ich rodzice pobierają rente(lub emeryturę) z ZUS i KRUS (SWOJĄ) proszę o szybką odpowiedż.rozliczyć chcą się w tym roku za 2008rok

W Pit-0 w broszurze informacyjnej piszą ,ze można jeżeli dziecko otrzymuje zasiłek pielęgnacyjny LUB rentę socjalną a co jak otrzymuje oba świadczenia , cz też można skorzystać z ulgi czy też nie?

Można skorzystać z ulgi po 1173,70 zł na 1 dziecko (o ile wystarczy pobranych zaliczek na podatek dochodowy - a raczej nie wystarczy, więc zwrot tylko do wysokości tych zaliczek).

czy mężatka rozliczając się indywidualnie (staż małżeński<1 rok) może w całości odliczyć ulgę na dziecko urodzone w lipcu 2008 roku czy tylko jakąś część ,proszę o fachową pomoc

sura napisał:
........... czy tylko jakąś część ,......
Może odliczyć 1173,70 zł, o ile oczywiście wystarczy na to zaliczek na podatek pobranych w ciągu roku.

Powrót