ulga prorodzinna

• Autor wątku Autor wątku blue.martini
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
blue.martini napisał:
dziękuję za pomoc

mam jeszcze jedno pytanie czym się różni zarobek brutto od dochodu który jest podany w picie?

W Informacji PIT-11 jest podana suma wynagrodzeń brutto z całego roku podatkowego- czyli przychód. Jeśli chodzi o dochód to jest to przychód pomniejszony o koszty jego uzyskania

tak wystarczy, ponieważ pracowała w ciąży a potem była na zasiłku macieżyńskim .Dziękuję za pomoc:D

dziękuję bardzo za odpowiedź;)

W ubiegłym roku przegapiłem / z powodu niewiedzy / ulgę prorodzinną na dorosłego/21 lat/ niepełnosprawnego syna, pobierającego rentę socjalną i zasiłek pielęgnacyjny.
Czy prawo skarbowe działa podobnie w obydwie strony tzn. skoro US może mnie skontrolować do 5 lat, to czy po roku mogę złożyć korektę zeznania podatkowego w celu skorzystania z ulgi prorodzinnej ?

boroczek3 napisał:
W ubiegłym roku przegapiłem / z powodu niewiedzy / ..........czy po roku mogę złożyć korektę zeznania podatkowego w celu skorzystania z ulgi prorodzinnej ?
Tak, można.
Takie są interpretacje urzędów skarbowych: Drugi Urząd Skarbowy w Radomiu, 27 stycznia 2006r., 1425/032/415/3/06/MJ; Urząd Skarbowy w Siedlcach, 13 czerwca 2005r., 1426/PD/415-26B/05/AA; Urząd Skarbowy Łódź-Widzew, 22 lutego 2005r., IX/005/45/1/Z/K/05.

witam.Mam pytanie bo rózne chodza pogloski na ten temat.Czy prawda jest ze zwrot ulgii prorodzinnej za 2007 r nalezy doliczyc do dochodu za 2008 rok i ujac go w PIT,czy tylko sie dolicza przy ubieganiu sie o dodatek rodziny
pozdrawiam

Zwrot ten doliczany jest do dochodu rodziny tylko przy ubieganiu się o świadczenia rodzinne (zasiłek + dodatki).

dziekuje slicznie tak tez myslalem ale wolalem sie upewnic ,
dzieki

Powrót