Ulga rehabilitacyjna

• Autor wątku Autor wątku lusia727
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
lusia727

lusia727

Użytkownik
Odpowiedzi
36
Witam mam dwa pytania.
1.W 2019r miałam orzeczenie o niepełnosprawności ważne do stycznia tego roku ,czy jeżeli nie dostanę przedłużenia tego orzeczenia mogę rozliczyć ulgę rehabilitacyjną za 2019r?
2.Teściowa jest osobą niepełnosprawną razem z teściem są właścicielami samochodu rachunki za naprawę wystawione są tylko na teścia czy teściowa jako współwłaścicielka może je odliczyć w uldze rehabilitacyjnej?
Z góry dziękuję za pomoc.

Ad. 1 - można skorzystać z ulgi za 2019r.
Ad2.
- tego typu odliczeń nie ma wyszczególnionych w uldze dla osób niepełnosprawnych,
może teściowa skorzystać z ulgi na eksploatację samochodu przez osobę niepełnosprawną, jest to ulga limitowana do wys. 2280,00 zł.
Natomiast można by odliczyć takie prace w serwisie samochodowym jeśli by to było
...dostosowanie samochodu osobowego dla osoby niepełnosprawnej, wynikające
z jej niepełnosprawności.

juhas56 napisał:
Ad. 1 - można skorzystać z ulgi za 2019r.
Ad2.
- tego typu odliczeń nie ma wyszczególnionych w uldze dla osób niepełnosprawnych,
może teściowa skorzystać z ulgi na eksploatację samochodu przez osobę niepełnosprawną, jest to ulga limitowana do wys. 2280,00 zł.
Natomiast można by odliczyć takie prace w serwisie samochodowym jeśli by to było
...dostosowanie samochodu osobowego dla osoby niepełnosprawnej, wynikające
z jej niepełnosprawności.
Dziękuję za odpowiedź właśnie chodziło mi o ulgę z tytułu eksploatacji samochodu rozumiem że rachunki mogą być na teścia czy muszą być na teściową?

Do odliczenia ulgi na eksploatację samochodu dla potrzeb osoby niepełnosprawnej nie potrzeba żadnych rachunków.

Aby skorzystać z ulgi musi być..

1.osobą niepełnosprawną
2. posiadać orzeczenie o niepełnosprawności wydane przez Komisję ds. Orzekania o niepełnosprawności - /znaczny, umiarkowany, lekki/.
3. być właścicielem/współwłaścicielem samochodu osobowego
4. samochód musi być oczywiście dopuszczony do eksploatacji /opłacone OC/.
5. Musi mieć oczywiście dochód od którego można odliczyć ulgę lub być osobą na utrzymaniu.

To wszystko.

Powrót