Ulga termomodernizacyjna, a brak podatku.

• Autor wątku Autor wątku Pavelek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Pavelek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam!
Pracuję tylko ja i PIT rozliczam się wspólnie z żoną. Podatku jest niewiele, bo pensja jest minimalna. Zwrot podatku w postaci ulgi na dzieci powoduje, że państwo już dopłaca, bo nie wystarcza podatku do odliczenia. Czy w takiej sytuacji mogę zapomnieć o nowej możliwości odliczenia w postaci ulgi termomodernizacyjnej? Planowany jest remont, a z tego, co widzę to ta ulga, jest tylko dla bogatych.

Pavelek napisał:
Planowany jest remont, a z tego, co widzę to ta ulga, jest tylko dla bogatych.
nie dla bogatych tylko dla tych co uczciwie wykazują dochody natomiast Ci co niby mało zarabiają ale robią remonty za tysiące mogą odzyskać nawet 90% wydatków

Przepraszam bardzo, kto mówi o grubych remontach?

to podobne jak Twoje uproszczenie o tych najlepiej zarabiających :)

Dokładnie. Wszystko jest subiektywne.

jaki jest sens korzystania z ulgi gdzie możesz odzyskać 17-18% jak możesz uzyskać do 90 % zwrotu.

Dzień dobry,

Chciałabym się dowiedzieć odnośnie ulgi termomodernizacyjnej. Jeżeli nie ma możliwości pokrycia poniesionych wydatków w dochodzie za rok 2020 ( ulga dla młodych ,dochód całkowicie zwolniony z podatku ) to czy będę mogła odliczyć wydatki w zeznaniu za rok 2021 ?

agnieszka_94 napisał:
Dzień dobry,

Chciałabym się dowiedzieć odnośnie ulgi termomodernizacyjnej. Jeżeli nie ma możliwości pokrycia poniesionych wydatków w dochodzie za rok 2020 ( ulga dla młodych ,dochód całkowicie zwolniony z podatku ) to czy będę mogła odliczyć wydatki w zeznaniu za rok 2021 ?

można odliczać przez kolejne lata, jednak nie dłużej niż przez 6 lat, licząc od końca roku podatkowego, w którym poniesiono pierwszy wydatek

Dzień dobry!

Jestem zwolniona z podatku (ulga dla młodych), natomiast mąż normalnie podatki odprowadza. Remontowaliśmy dom, który jest jako rekreacyjny, ale normalnie w nim mieszkamy, mamy meldunek i jesteśmy w trakcie załatwiania zmiany sposobu użytkowania na całoroczny.
- W księdze wieczystej jestem tylko ja, bo nabyłam ten dom przed zawarciem małżeństwa.
- Mamy wspólnotę majątkową.
- Faktury za materiały termomodernizacyjne są na mnie (ja robiłam zakupy i jakoś nie pomyślałam, żeby brać to na męża)

Czy w związku z tym, że nie odliczę faktur od siebie (zerowy podatek) mogę wpisać to na męża?

Powrót