Ulga termomodernizacyjna - Sytuacja Patowa

• Autor wątku Autor wątku Slomka018
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Slomka018

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
29
Witam Wszystkich,

Przepraszam z góry i proszę o przeniesienie, jeśli umieściłem wątek w złym miejscu.

Znalazłem się w dziwnej sytuacji. Przeprowadzam remont domu rodzinnego którego jestem współwłaścicielem. W związku z wymianą źródła ciepła, zwrociłem się do pewnej firmy o wycenę na dane źródło ciepła, które chciałem zainstalować. Otrzymałem wyceny Brutto, zdecydowałem się na skorzystanie z usług danej firmy na zakup i montaż źródła ciepła.

Panowie po wykonanej usłudze wystawili mi fakturę, niestety nie zauważyłem na niej adnotacji "Zwolnienie ze względu na nieprzekroczenie 200 000 PLN obrotu (art. 113 ust 1 i 9 ustawy o VAT)" i fakture normalnie opłaciłem.

Przy jakiejś okazji dowiedziałem się, że po jakiejś interpretacji indywidualnej, Dotacje z programu czyste powiertrze można było łączyć z Ulgą termomodernizacyjnej - po prostu pomniejszajać wydatki korzystając z Ulgi o dotacje które się otrzyma / otrzymało w ramach programu czyste powietrze. Wchodząc w coraz większe szczegóły tego, jak się o tą ulge starać, zauważyłem pewien ciekawy przepis - mówiący o tym iż aby w ogóle skorzystać z Ulgi Termomodernizacyjnej, faktury muszą być wystawione przez "podatnika podatku od towarów i usług niekorzystającego ze zwolnienia od tego podatku". Jeśli dobrze zrozumiałem, firma z której usług skorzystałem jest właśnie podatnikiem korzystającym ze zwolnienia z VAT i faktury wystawione przez nią nie mogą zostać uznane do skorzystania z Ulgi Termomodernizacyjnej - czy sie myle?

Jeśli się nie myle, to czy mam jakikolwiek sposób walki z tą firmą za wprowadzenie mnie w błąd lub niedoinformowanie, czy mogę wymagać od niej faktury VAT, skoro otrzymałęm jasną informacje na temat wyceny brutto? Czy mimo wszystko było to jakieś niedopatrzenie z mojej strony?

Dziękuje za wszelkie porady i pozdrawiam

A wycenie miałeś podziała na netto, VAT i brutto?
Czy tylko same brutto?
Bo nievatowiec tez ma brutto - tylko u niego brutto=netto.
I zapis wyceny brutto był lepszy dla ciebie w sytuacji gdyby stali sie vatowcami po zawarciu umowy.

Nie miałem podziału, miałem po prostu informacje że to cena brutto. Nie miałem żadnej informacji z jego strony przed wystawieniem faktury o tym, czy jest zwolniony z VAT czy nie.

Powrót