Ulga z tytułu wychowywania dzieci a nagroda

• Autor wątku Autor wątku pannaem
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pannaem

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam
W tym roku skończyłam 19 lat oraz rozpoczęłam studia. Nie osiągnęłam dotychczas żadnych dochodów, jednak posiadam NIP, gdyż był on potrzebny organizatorowi konkursu do odprowadzenia podatku od nagrody, której wartość wynosiła 750zł. Moje pytanie brzmi, czy rodzice będą wciąż mogli korzystać z ulgi z tytułu wychowywania dzieci?

Dołączam także fragment, który znalazłam i podkreślam słowa, których niezbyt potrafię zinterpretować:

Przepis prawny:
Nie każde dziecko daje nam możliwość skorzystania z tego odpisu podatkowego. Krąg dzieci „objętych” ulgą został wskazany w ustawie. Możemy więc w rozliczeniu za 2008 r. odliczyć 1173,70 zł na każde dziecko tylko wychowując dzieci:

- małoletnie,
- bez względu na wiek, jeżeli otrzymywały zasiłek (dodatek) pielęgnacyjny lub rentę socjalną,
- do ukończenia 25 lat, uczące się w szkołach, o których mowa w przepisach o systemie oświaty, w przepisach - Prawo o szkolnictwie wyższym lub w przepisach regulujących system oświatowy lub szkolnictwo wyższe obowiązujących w innym niż Rzeczpospolita Polska państwie. W tych przypadkach odliczenie przysługuje rodzicom jeżeli w roku podatkowym dzieci te nie uzyskały dochodów podlegających opodatkowaniu na zasadach ogólnych według skali podatkowej (art. 27 ustawy o PIT) bądź dochodów podlegających opodatkowaniu na zasadach określonych w art. 30b ustawy o PIT w łącznej wysokości przekraczającej kwotę stanowiącą iloraz kwoty zmniejszającej podatek oraz stawki podatku, określonych w pierwszym przedziale obowiązującej skali podatkowej (3088,86 zł), z wyjątkiem renty rodzinnej.

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Powrót