Ulga za internet a faktury z nadpłatą

• Autor wątku Autor wątku Belaiza
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Belaiza

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam! Mam stałe zlecenie przelewu i elektroniczne potwierdzenia, że co miesiąc jest przelew z mojego konta na konto operatora, jako opłata za internet, jednak od roku mam nadpłatę i stąd na fakturach widneje mi, że do zapłaty mam 0 zł.
Czy mogę odliczyć takie faktury za internet, na których widnieje nadpłata i O zł do zapłaty?

Można odliczyć tylko to co jest na fakturze w danym roku rozrachunkowym tj za 2008r.

Jeśli do zapłaty ma Pan "0", to jakim cudem robi Pan przelew?
Aby skorzystać z ulgi na internet należy okazać faktury i dowody wpłat (potwierdzenia z banku) dotyczące roku, za który składane jest roczne rozliczenie. Na potwierdzeniach przelewu ważna jest data dokonania przelewu. Nie wystarczy okazać się fakturami, liczą się wpłaty dokonane.

Dziękuję za odpowiedzi.
Internet mam już trzy lata ale w zeszłym roku , w ramach promocji miałam jeden miesiąc za 1 zł, stąd wynikła nadpłata, nie widziałam potrzeby udowania się do banku i likwidowania stałego zlecenia, by wyrównała się kwota, i ponownego przywrócenia zlecenia.
Mam stałe zlecenie- kazdego 28 dnia miesiąca przelewana jest automatycznie opłata za internet, od 28 stycznia po 28 grudnia 2008. Czy w takim wypadku potwierdzenia przelewów wystarczą + oczywiście faktury, które są wystawione na konkretną kwotę, ale poniżej jest kwota do zapłaty 0 zł.?

PS.: Do Pana Janusza M. - jestem Pani :)

Belaiza napisał:
PS.: Do Pana Janusza M. - jestem Pani :)
To już Pani kłopot :D
Co do tej nadpłaty - a to też kłopot - wpłaty powinny odpowiadać fakturom. US może nie uznać tej nadpłaty. Ja osobiście wykazałbym zgodność wpłat z fakturami (nie jest to znacząca kwota odliczana od przychodu, a w razie zakwestionowania jej przez US, to więcej wyjaśniania niż to warte).

Powrót