Ultimo - Firma wydykacyjna wezwanie do zapłaty.

• Autor wątku Autor wątku michał223
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

michał223

Użytkownik
Odpowiedzi
34
Firma ultimo przysłała do mnie list z nakazem zapłaty 486,22PLN. żądają spłaty do dnia 12.02 2015 W związku z niespłaceniem zobowiązania z dnia 2008-08-16.ITI Neovision S.A. Niniejszym informuje że w dniu 22.12.2014 ITI Neovision S.A dokonał przelewu przysługującej od Pana wierzytelności waz z prawem do naliczania odsetek firmie Ultimo. I tu moje pytanie czy dług nie jest przedawniony?? .

Jest. Raczej na 99% nie było żadnego pozwu w sprawie, więc w takiej sytuacji jest przedawnione.
Sytuacja wyglądać będzie inaczej, gdyby się okazalo że jednak coś było, co jednak mocno wątpliwe.

O dlugo dowiedziałem się wczoraj z pisma żadnych pism wcześniej Ze strony ITI Neovision S.A. nie bylo o moim dlugu . Jak nie zapłacę to 17 .02.2015 składają wnisek o sprawę cywilną.

Mam Pytanie płacić czy nie bo już sam nie wiem??

Witam, kiedy sprawa długu się przedawnia ? kiedyś wziełam kredy gotówkowy około 6 lat temu, spłacałam go reguralnie w ratach do chwili kiedy straciłam prace, sprawa trafiła do windekacji a po jakimś czasie do komornika, gdy u komornika po upływie jakiegoś roku firma windkacyjna odkupiła dług,zostały naliczone wszystkie odseki, koszta itp…teraz ten nowy wierzyciel-windekacja Casus Finanse wysyła mi pisma i neka telefonicznie,od tych 6 lat z kwoty 3500 złoty naliczyli wszystko około 9 tysięcy czy to jest możliwe że aż tak mogą naliczać ??? i co mam zrobić ? obecnie nie pracuje.

dodam jeszcze że Casus Finanse wysłał mi ugodę bez odsetkową rozłożoną na raty po 100 złoty miesięcznie, czy jest takie coś możliwe że dają propozycje spłacenia długu na raty bez odsetek, czy to jest zgodne z prawem ???

michał223 napisał:
Jak nie zapłacę to 17 .02.2015 składają wnisek o sprawę cywilną.
Życz im powodzenia :) Roszczenie przedawnione. Będzie nakaz, wniesiesz sprzeciw z zarzutem iż roszczenie bezzasadne oraz przedawnienia
Wioleta1987 napisał:
Witam, kiedy sprawa długu się przedawnia ? kiedyś wziełam kredy gotówkowy około 6 lat temu, spłacałam go reguralnie w ratach do chwili kiedy straciłam prace, sprawa trafiła do windekacji a po jakimś czasie do komornika, gdy u komornika po upływie jakiegoś roku firma windkacyjna odkupiła dług
Istotne są daty - klauzuli na BTE, umorzenia przez komornika

po jakim czasie się przedawnia dług ? ile można mieć razy komornika z jednego kredytu, czy jest na prawie że sprawa jednego kredytu trafia 2-3 razy do komornika ?

Witam .Co się stanie jak nie odbiorę poleconego z e-sadu sądu lub kancelarii prawnej ??

michał223 napisał:
Witam .Co się stanie jak nie odbiorę poleconego z e-sadu

Jeśli został wysłany na Twój prawidłowy adres to będzie tzw fikcja doręczenia, czyli list będzie traktowany jako doręczony prawidłowo.

Jeżeli z kancelarii prawnej - to nic się nie stanie. Nie przeczytasz treści.
Z e-sądu czy sądu - drogo cię to może kosztować.

Witam.czy mogę zapytać co dalej z sprawa z ultimo. Dostałam prawie identyczne pismo w sprawie zadłużenia dla firmy ITI neovision S.A. Umowa zawarta ponad 5 lat temu, więc dług przedawnienia. Zastanawiam się jak zakończyć tę sprawę. Pozdrawiam

Witam serdecznie,

Mam dokładnie taki sam problem.

Otrzymałem wezwanie do zapłaty dotyczące umowy, którą rzekomo zawarłem 5 lat temu.

Z tego, co pamiętam w rzeczywistości chodziło o Cyfrę +, po której użytkowaniu zapłaciłem karę za zerwanie umowy i na tym sprawa się zakończyła, aż do dnia w którym to otrzymałem wspomniane wezwanie, więc nie do końca wiem o co chodzi...

Jak wygląda sytuacja z przedawnieniem oraz faktem, że na umowie o ile dobrze pamiętam, nie było wtedy firmy o nazwie ITI NEOVISION S.A ?

Będę wdzięczny za pomoc.

Witam

dokładnie mamy taki sam problem z ITI NEOVISION S.A umowa z cyfrą+ dostaliśmy pismo z ultimo że mamy zadłużanie na kotwę 4208.04zł termin spłaty do dnia 12-02-2015i sprawa dotyczy dwóch umów jedna była zawarta 11-01-2012r druga 27-04-2012r i za dłużnie jest na jednej umowie z 01-01-2013r co umowa była podpisana 11-01-2012r i zadłużanie jest na kotwę 3601.24zł a drugie zadłużanie jest z 1-06-2013r co umowa była podpisana 27-04-2012r zadłużanie jest na kotwę 607.54zł i w tym liście nie pisało ile lat mam zadłużanie z kiedy jest one i że nie był ten list polecany porostu nic nie wpłacaliśmy i nie żadnych listów nie pisaliśmy w celu ugody a skontaktować się z nami nie mogą telefonicznie bo umowie był nr telefonu który jest nie aktualny i wczoraj kolejny listy też nie polecony z kancelarii prawnej termin do spłaty zadłużania do 09-03-2015r i pisze w liście że jest planowane złożenie w sądzie zawezwania do próby ugodowej i w tych dwóch listach nie piszę od kiedy jest dług tylko kiedy była podpisane umowy proszę o rade co robić takiej sytuacji ?

I też dłużenie zostało przejęte 22.12.2014 przez ultimo

O umowach to piszesz ty, czy ultimo tak napisało?

pisało to ultimo liście że umowa zwarta była w dniu jak już pisałem i kwota zadłużania na tej umowie ale nie ma w żadnym z tych listów z kiedy jest zadłużanie

Po otrzymaniu pierwszego wezwania, napisałem do nich maila, że nie zawierałem żadnej umowy z firmą NEOVISION i żeby dali mi spokój, kilka dni temu dostałem skan umowy z cyfrą + w której miałem kiedyś abonament. (umowa zawarta 05.07.2010)

Ogólnie umowa została rozwiązana, zaległe składki opłacone + kara, więc nie wiem o co im chodzi.

Mam do nich napisać i przesłać dowody wpłat, a może napisać, że dług jest przedawniony czy zignorować ?

Bardzo proszę o poradę.

Pozdrawiam

Napisz maila że roszczenie jest bezzasadne. Szkoda czasu, fatygi i znaczków na listy papierowe. Odbieraj wszelkie polecone, jeśli sprawa trafi do sądu to trzeba odpowiednio zareagować.

a czy mam dodatkowo przesłać im dowody wpłat, które potwierdzają spłacenie długu mimo, że został przedawniony ?

Powrót