ultimo - jak postąpić proszę o pomoc

• Autor wątku Autor wątku et12
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

et12

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
Witam,
dostałam od kancelarii prawnej ostateczne wezwanie do zawarcia ugody o treści:
"szanowna Pani zawiadamiamy, iż w związku z brakiem spłaty zadłużenia wynikajacego z uowy nr.... zawartej przez Panią z BGŻ, kancelaria prawna w dniu 23-04-2013 skierowała do Sądu......... pozew o zapłatę 13331,78PLN. Sprawa otrzymała sygnaturę Nc-e .......

Dowodząc jednakże woli polubownego rozstrzygnięcia przedmiotowej sprawy, dajemy Pani ostatnia szansę na wycofanie przez Wierzyciela pozwu i uniknięcia konsekwencji postępowania sadowego.
Wystarczy do dn. 13.05.2013 wpłacić 10691,84 PLN, a Wierzyciel zrezygnuje z dochodzenia pozostałej kwoty zadłużenia.

Chciałam nadmienić, iż na odwrocie strony widnieją szczegóły zadłuzenie z których wynika że firma ULTIMO jest właścicielej w/w długu i w jego imieniu działa kancelaria. Dług to 4415 i odsetki 9828.

Owszem jakieś trzy tygodnie wcześniej dostałam wezwanie do zapłaty długu od firmy ULTIMO ale nawet nie miałam pojęcia co to za dług i jaka firma bo po prostu nie pamiętałam o umowie z BGŻ, który w ostatnich latach w ogóle się nie odzywał no i nagle oni.

Proszę o pomoc jak mam postąpić (nie odzywałam się do tej firmy wcale jak i do kancelarii).
Czy jest szansa na wybrnięcie z tej katastrofy?
Nie jestem w stanie teraz nic zapłacić, a tym bardziej tak ogromnej sumy, gdyż od kilku lat nie pracuję.

Jeżeli ma Pani zobowiązanie wobec banku, to przede wszystkim powinna znaleźć sposób na jego spłatę.

Z kwot wynika, że dług jest raczej przedawniony - proszę pilnować korespondencji, zwłaszcza tej z Sądu w Lublinie. Pozew i nakaz zapłaty z tego Sądu wyglądają jak wydruki z worda, ale są pełnoprawnymi dokumentami sądowymi.

Jeżeli nie będzie zgadzała się Pani z nakazem, to proszę pamiętać o terminie na wysłanie sprzeciwu (np. podnosząc zarzut przedawnienia). Wtedy sprawa zostanie przekazana do Sądu zwykłego i odbędzie się rozprawa.

Proponuję nie podpisywać w tej chwili żadnego porozumienia lub ugody - spowoduje to przywrócenie terminu przedawnienia, a w takiej konstrukcji ugoda nie jest dla Pani korzystna. Uważam, że można uzyskać dużo lepsze warunki porozumienia, chociażby ze względu na termin.

Dziękuję za odpowiedź. Niestety nie rozumiem możliwości przedawnienia. czy mój dług wobec banku jest przedawniony? a co z firmą Ultimo żądająca spłaty?

Proszę poszukać informacji na temat przedawnienia w sieci.

Dług przedawniony nie może być dochodzony na drodze sądowej. Nie oznacza to jednak, że przestaje istnieć. Wierzyciel jednak nie uzyska tytułu wykonawczego i nie będzie mógł przeprowadzić egzekucji. Zarzut przedawnienia należy jednak podnieść, gdyż Sąd z urzędu nie bada tej kwestii. Dopiero na podstawie żądania dłużnika przedawnienie jest badane.

Dziękuję bardzo.

Powrót