ultimo - kolejny temat

• Autor wątku Autor wątku onaaga
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

onaaga

Użytkownik
Odpowiedzi
112
Wiem, że było trochę takich tematów, ale jak wiadomo każdy przypadek jest indywidualny. W związku z tym mam pytanie:
Mam kilka przedawnionych długów u różnych wierzycieli, które zostały odsprzedane firmie Ultimo (trochę mnie to zdziwiło że wszystko jest w jednej firmie windykacyjnej, ale mniejsza o to). Ostatnio myślałam o tym żeby to wszystko spłacić dla świętego spokoju i żeby mieć tzw. czyste konto i tu pojawia się moje pytanie - czy warto jest płacić Ultimo? Czy lepiej dogadać się z wierzycielami?
Kiedyś miałam dług z banku u Kruka i okazało się że bank zaproponował mi korzystniejsze warunki niż Kruk - tylko tamten dług nie był przedawniony i nie wiem czy to ma jakieś znaczenie.
Boję się też trochę spłacać Ultimo, że może kiedyś się okaże że pomimo spłacenia ten dług nadal istnieje - bo jednak jestem winna pieniądze komuś innemu a nie tej firmie.
Proszę o pomoc.

radze trzymac sie daleko od firmy ultimo ja mam wyrok skazujacy na zaplacenie rzeczonej firmie, jednak sad 1 instancji odmowil mi podania adrwesu tej firmy podobnie jak sa 2 istancji.
podejrzewaz, ze firma nie istnieje.

To zależy, jeśli Ultimo działa na wniosek wierzyciela to możesz się z wierzycielem skontaktować jeśli natomiast odkupili Twoje długi od wierzycieli (co jest bardziej prawdopodobne) to teraz jesteś dłużnikiem wobec nowego nabywcy.

derk5 napisał:
radze trzymac sie daleko od firmy ultimo ja mam wyrok skazujacy na zaplacenie rzeczonej firmie, jednak sad 1 instancji odmowil mi podania adrwesu tej firmy podobnie jak sa 2 istancji.
podejrzewaz, ze firma nie istnieje.
To na czyją rzecz ten "wyrok skazujący" ?! :what:

N rzecz spolki Ultimo z Luksemburga, Od ponad roku usiluje sie dowiedziec najpierw od sdu na ulicy Pobocznej w Lublinie, a pozniej od sadu rejonowego na Krkowskim Przedmiesciu w Lublinie o adres ww firmy. Sdf odmawiami podani tego adresu.
Zlozylem pozew przeciwko sadowi w ktorym zdam podnia adrewsu firmy ktorej mm zaplacic

Jak dogadać się z Ultimo- obecna nazwa Kancelaria prawna I.Szmydka, K.Buczek i Wspólnicy Sp.k. Mój mąż wziął w 2009 kartę kredytowa i raty w banku BPH na kwotę 4317,42 + 624,43 ( łącznie 4941,85 ) i nie spłacił go. Bank podał go do sądu i komornika. Komornik jednak umorzył sprawę ponieważ mąż nie posiadał dochodów. Na szczęście ja nie odpowiadam za te długi, ale dług został sprzedany firmie windykacyjnej ULTIMO.Przychodzą pisma zwykłym listem i na tej podstawie wiem że jest dług. Nie mam kontaktu z mężem ( jesteśmy w trakcie rozwodu) lecz jego rodzice dowiedzieli się o zobowiązaniu i chcieli by go spłacić. Proszę o odpowiedz jak się z nimi dogadać tak aby uniknąć dodatkowych kosztów, ponieważ w ostatnim piśmie informują że sprawa jest już w sądzie mam swój numer itd. a dług ma być spłacony w terminie do 2012-12-05 w kwocie 5010,07 bo inaczej cytuję " w przypadku nie odnotowania w wyznaczonym terminie wpłaty na wskazany rach. bankowy po uprawomocnieniu się nakazu skierujemy sprawę do Komornika sądowego wniosek o wszczęciu postępowania egzekucyjnego". A wcześniej jest informacja że dnia 31-10-2012 sąd rejonowy lublin - zachód wydał nakaz zapłaty w sprawie....Na ten adres nie przyszło żadne pismo z sądu. Proszę o informację jak się za to zabrać.

zostalem skazany na rzecz firmy Iltimo z siedziba W lUKSEMBURGU. Ciekawe ze sad elektroniczny nie ma PRAWA ROZPATRYWAC POZWOW KTORE WPLYWAJA Z ZAGRANICY.

Smaczku dodaje sprawie fakt, ze Ultimo zlamalo ustawe o ochronie danych osobowych, tj niel;egalnie pozyskalo dane osobowe i je przetwarzalo, jest wyjatek w kodeksie cywilnym dotyczacy sprzedazy wierzytelnosci.
Jednak wierzytelnosc jest wtedy, gdy sad prawomocnym wyrokiem sadowym wyda wyrok, ze jest wierzytelnosc.

W innym przypadku faktura sprzed 10 lat jest faktura skradziona lub kupiona, nielegalnie przetwarzana a nie wierzytelnoscia.
Ultimo popelnia wiec przestepstwo.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Sprawa się trochę skomplikowała - chciałam spłacić w pierwszej kolejności zaległy dług za kartę kredytową i skontaktowałam się z bankiem w tym celu, a oni bez mojej wiedzy i zgody podali na mnie namiary firmie Ultimo. Do tej pory w Ultimo nie mieli mojego adresu i nie ukrywam że nie chce otrzymywać od nich korespondencji - czyli już chyba muszę to wszystko spłacić jeśli chcę żyć spokojnie? :(
Proszę o pomoc - czy ktoś spłacił im dług i było wszystko ok?

onaaga napisał:
Proszę o pomoc - czy ktoś spłacił im dług i było wszystko ok?
nigdy u nich jak również u innych tego typu hien nie jest ok, zawsze chcą więcej i więcej i jeszcze więcej i więcej i....

wazna wiadomosc. furma ultimo nie jest wpisana do krajowego rejestru sadowego nie ma wiec prawa dzialac na teretorium Polski.

Jak sad wydal wyrok na rzecz rzeczonej firmy jest podstawa do uniewaznienia wyroku.

Co to znaczy??
Ultimo dziala w Polsce nielegalnie??

derk5 napisał:
wazna wiadomosc. furma ultimo nie jest wpisana do krajowego rejestru sadowego nie ma wiec prawa dzialac na teretorium Polski.

Jak sad wydal wyrok na rzecz rzeczonej firmy jest podstawa do uniewaznienia wyroku.
A możesz derk5 bardziej rozwinąć swoją wypowiedź? Na jakiej podstawie można unieważnić wyrok?

Powrót