ULTIMO - Ostateczne wezwanie do zapłaty przed wpisaniem do BIG .

• Autor wątku Autor wątku tanga
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tanga

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witajcie.
Borykam się z problemem kwoty odsetek naliczonych w 1997 roku przez Polkomtel, których rzekomo nie zapłaciłam. Obecnie chce zapłaty firma ULTIMO .
Jeśli możecie to proszę o radę. Po krótce przedstawiam opis korespondencji:

21 lipca 2015 r, otrzymałam pismo z Intrum justitia "Informacja o windykacji terenowej. (zdjęcie jpg 1) Nie było mnie wtedy w kraju więc na nie nie zareagowałam. W piśmie przypominali o konieczności spłaty zadłużenia w wys. 1.314,18 zł. Załączyli specyfikację, z której wynikało że są to odsetki za faktury Polkomtelu od lipca do października 1997 roku. Oczywiście za nic nie zalegam, i od 1997 roku nie otrzymywałam żadnych powiadomień o niezapłaconych odsetkach. (Rok ciszy)
21 kwietnia 2016 r. dostałam pismo z Intrum justitia przypominające o zadłużeniu i propozycji rozłożenia długu na raty.(zdjęcie jpg 2) Na to pismo odpowiedziałam do nich (zdjęcie jpg 3) - kwestionując zasadność jakiegokolwiek roszczenia oraz chciałam żeby przesłali mi podstawę prawną ich żądania. (Rok ciszy)
2 maja 2017 r. otrzymałam pismo z ULTIMO Part of B2Holding „Ostateczne wezwanie do zapłaty przed wpisem do baz prowadzonych przez BIG InfoMonitor SA, Krajowy Rejestr Długów SA oraz ERIF Biuro Informacji Gospodarczej SA”. (zdjęcie jpg 4). Piszą że działając w imieniu wierzyciela planują przekazać moje dane o długu do powyższych instytucji. Wielkość zadłużenia wykazują taką samą 1.314,18 zł. I dają mi czas miesiąca do zapłaty .
Nie kontaktowałam się z firma Ultimo, tylko nie wiem co robić dalej.
Proszę o pomoc i poradę.

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Dobrzy dowcipnisie. Co robić dalej? Nic. Pilnować poleconych, bo mogą do sądu pozwać. I tak przegrają - przedawnione.

Mnie ciekawi za ile złociszy Ultimo to kupiło od Intrum :D
Rozumiem że żadnej informacji o cesji nie otrzymałaś?

Przecież kupili taniej jak ten list, to po co jeszcze mieli cesję słać :D

Oprócz tych trzech listów nic nie dostałam. A listy to tak naprawdę ksera były.

Czy za wyimaginowane odsetki też mogą złożyć sprawę w Sądzie? Bo z pisma wynika że należność główna jest zapłacona.

Założyć sprawę w sądzie to może każdy, każdemu i o wszystko. Pytanie tylko, czy wygra - nie, w tej sytuacji nie.

Dziękuję za odpowiedź

A proszę mi jeszcze powiedzieć czy Ultimo może mnie wpisać do BIK bez wyroku sadu.
Bo przecież nie maja żadnego tytułu wykonawczego ani żadnego innego dokumentu wskazującego moje niezapłacenie odsetek. (poza kserem z jakiejś tabelki kupionej od Intrum Justitia)

Witam ponownie. Zrobiłam tak jak radziliście - czyli NIC. Spokojnie czekałam co dalej. W tym tygodniu dostała równocześnie dwa pisma: z BIG InfoMonitor (podpis na piśmie to ksero) zał nr 1 oraz z Krajowy Rejestr Długów (również na piśmie podpis ksero) zał nr 2.
No i co ja teraz mam zrobić?
Proszę o pomoc

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Po co dublujesz? Odpowiedź masz w drugim temacie.

Powrót