ULTIMO - Pomocy

• Autor wątku Autor wątku Bozena51
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Bozena51

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam wszystkich serdecznie, dzisiaj dostałam pismo od Ultimo które neka mnie od 2/3 lat, jakos pol roku temu dostalam pismo o umorzeniu, ale nadal dostawalam listy od nich.. a dzisiaj cos takiego :
Na kopercie "wystarczy 8minut..."
na pismie "...i gotowy wniosek egzekucyjny"

Tresc :
Szanowna Pani,
8 minut wystarczy na skierowanie do komornika wniosku egzekucyjnego z wykorzystaniem systemu teleinformatycznego e-sądu. To dokladnie tyle, ile potrzeba na ugotowanie jajka do wielkanocnego koszyka.
Te kluczowe 8minut moze zdecydowac o tym, czy bedzie pani mogla splacic swoje zadluzenie w sposob ugodowy, czy poniesie Pani ewentualne ryzyko wszczecia egzekucji komorniczej.

Ponizzy schemat przedstawia bardzo prosta i szybko procedure postepowania, ktora moze zostac wdrozona, gdy nie podejmie Pani dobrowolnej splaty.
TUTAJ JAKIS SCHEMAT

Przygotowalismy wewnetrzna rekomendacje skierowania za posrednictwem systemu teleinformatycznego e-sadu sprawy wskazanej na odwrocie pismu w celu wszczecia postepowania egzekucyjnego.
Tylko podjecie przez Pania dobrowolnej splaty spowoduje, ze proces ten zostanie powstrzymany, dlatego z uwagi na swiateczny czas proponujemy Pani korzystne rozwiazanie.

rozumiemy ze trudno jest splacic calosc zadluzenia jednorazowo, ale jesli wplaci Pani kwote w wysokosci 450,00 PLN do dnia 18.03.2013r wycofamy sprawe ze sciezki e sadu.

Numer rachuku ****************************

DO listu dolaczamy drobny upominek swiateczny, ktory w chwili ozdabiania pisanek bedzie przypominal o podjeciu rozsadnej decyzji w sprawie zadluzenia.

POMOCY !
Dodam ze ten upominek to naklejki kurczaczki, kwiatki i kura z jajkami.:cool:

DODAM ROWNIEZ ZE TEGO DNIA KTOREGO TO PISMO ZOSTALO WYSLANY Z WROCLAWIA (01.03.13) DOSTALAM PISMO OD KOMORNIKA W SPRWAIE EGZEKUCJI SKIEROWANEJ PRZEZ ULTIMO, z ktorym sie dogadalam ze jezeli wplace do konca tego miesiaca 200zl to moj dlug zostanie albo umorzony albo rozlozony na raty.

Czy są to te same, czy inne sprawy - roszczenia??!!

Ta sprawa, to ta sama co pismo od komornika z piatku 01.03.13r.

Czyli rozumiem, że jest egzekucja, a ultimo pisze tak, jakby jej nie było??

Mi przysłali to samo pismo z jajkiem wielkanocnym , a wcześniej na święta Bożonarodzeniowe z informacją o konkursie smsowym i możliwości wygrania nagrody w wysokości 1000, 00 zł.Firma Orange sprzedała mój dług ULTIMO zanim uregulowałem 3 zaległe faktury na łączną kwotę 100 złotych. W umowie był zapis o karze umownej która wyniosła 480 zł . Oprócz 480 zł firma Ultimo naliczyła sobie po 2 latach 131 zł odsetek i inne koszty uwaga 381,00 zł. Co to są te inne koszty nie wiadomo.Moim zdaniem taka firma może dochodzić tylko i wyłącznie długu z tytułu pierwotnej umowy i ewentualnie odsetek ( nie mam pewności). Nie ma mowy o innych kosztach. Inne koszty musi im zasądzić sąd a komornik nie może ich egzekwować. Zrobiłem im jajko i zacząłem wpłacać po 1,22 co miesiąc.

Ich ciągłe kierownie listów , wykonywanie telefonów to jest nękanie i zastanawiam się nad skierowaniem wniosku na policje lub prokuratury o popełnieniu przestępstwa o nękanie lub o tzw scalting

To naciągacze kupują dług za psie pieniądze, czekają 2 , 3 lata naliczają odsetki i inne koszty . Zamierzam ustosunkować się do ich wsmaniałomyślnej twórczości poetyckiej lub jak kto woli folklorystycznej po otrzymaniu listu poleconego. Na razie nie przesłali mi dokumentów mojej sprawy pomimo iż o to prosiłem.

No okropne.

Możesz prosić, ale wyobraź sobie, że nie mają obowiązku.

Ulitimator napisał:
inne koszty uwaga 381,00 zł
Nie lepiej po prostu zamiast snuć domysły, zadzwonić i dowiedzieć się co składa się na zadłużenie??
Ulitimator napisał:
naliczają odsetki i inne koszty
Odsetki to nic nienaturalnego, nawet Orange je nalicza więc nie widzę powodu aby się oburzać. Zresztą jeśli ktoś się spóźnia z płatnością lub nie płaci w ogóle to musi się liczyć z negatywnymi konsekwencjami. To naturalne. O innych naliczanych kosztach w stylu prowizje itp. nie słyszałem.
Ulitimator napisał:
czekają 2, 3 lata naliczają odsetki i inne koszty
Przecież nikt nikomu nie zabrania spłacić zadłużenie wcześniej :wink:
Ulitimator napisał:
Zrobiłem im jajko i zacząłem wpłacać po 1,22 co miesiąc
Zawsze są do przodu o 1,22 zł :). A pomijając to, nie sądzę aby ktokolwiek zauważył tą małą subtelną złośliwość :).

Ulitimator napisał:
Zrobiłem im jajko i zacząłem wpłacać po 1,22 co miesiąc.
jajko to zrobiłeś ale sobie... przerwałeś bieg terminu przedawnienia

Chyba jerry23 słyszy bicie dzwonów ale nie wie w którym kościele....

Powrót