Ultimo,przedawnienie?

• Autor wątku Autor wątku To-Masz1980
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

To-Masz1980

Witam. Sprawa dotyczy mojej kuzynki. W 2010 zapożyczyła się na 2tyś chwilówka z providenta. Pieniążki dała mężowi na szybki wyjazd za granice. Po roku już się rozstali,2014r rozwód. Ona była przekonana że pieniądze spłacone,otrzymała w 2014r pismo z Sądu zobowiązujące ją do spłaty zadłużenia ale Sąd nie wystawił klauzuli wykonalności.Nie wie dlaczego. Kuzynka odpisała do Sądu że nie ma jak spłacić tego długu że brała go w związku z wyjazdem męża i juz nie sa małżeństwem i że mąż pracuje i mogą od niego dochodzić należności. Od 2014r cisza. Temat umarł do wczoraj. Na adres meldunkowy w skrzynce jej mam znalazła wezwanie od Ultimo że ma spłacić zadłużenie bo będą uruchamiac egzekucję. List nie rejestrowany. Podejżewamy że zainteresowali się tym długiem ponieważ kuzynka od roku dostała pracę oraz kupiła mieszkanie w kredycie. Stąd pewnie ich wiedza że ma środki na spłatę. Teraz najważniejsze. Czy ten dług się czasem nie przedawnił? Dlaczego i czy nie powinna otrzymać klauzuli wykonalności z listem ze zwrotką? Tak przecież to powinno wyglądać. Jakie są szanse na egzekucję w tej sprawie? Czy oni wpierw muszą zgłosić sie do komornika z wykonalnością i wówczas przez komornika zostanie wszczęta egzekucja? Proszę Was o radę. Ja jej odradziłem tam nawet dzwonić, już miała tam się odezwać ale czy to dobry pomysł na ugodę? Pozdrawiam

To-Masz1980 napisał:
Czy ten dług się czasem nie przedawnił?
Nie.
To-Masz1980 napisał:
Dlaczego i czy nie powinna otrzymać klauzuli wykonalności z listem ze zwrotką? Tak przecież to powinno wyglądać
Nie.
To-Masz1980 napisał:
Jakie są szanse na egzekucję w tej sprawie?
Dość spore.
To-Masz1980 napisał:
Czy oni wpierw muszą zgłosić sie do komornika z wykonalnością i wówczas przez komornika zostanie wszczęta egzekucja?
Tak.
Jeszcze pozostaje kwestia czy nakaz zapłaty był wydany dla FW, czy na kredytodawcę, czy doszło do cesji, może FW działa w imieniu kredytodawcy.

Ostatnia edycja:
Druga sprawa. Jaką prawną moc ma pismo wysłane listem zwykłym? Przecież ona nadal nie musi wiedzieć że jakas firma windykacji ma tą sprawę? Dziwne bo nakaz zapłaty już był wystawiony w 2014r wiec po co oni teraz piszą że polubownie albo w drodze sądowej to załatwią? Nie dysponują nakazem wydanym w 2014r?

Ultimo raczej kupilo ten dług. Teraz sprawa jest taka co otrzymali od Providenta za dokumenty , kiedy nastąpiła sprzedaż i jak wygląda cesja

Zmienia cos w sprawie na kogo jest wydany nakaz zapłaty?
W kwestii przedawnienia? Nie.

Jaką prawną moc ma pismo wysłane listem zwykłym?
Żadną. A ma to dla Ciebie znaczenie? Nie. Dla nich też nie. Dlatego wysłali zwykłym.

Nie dysponują nakazem wydanym w 2014r?
Pewnie nie mają klauzuli na siebie, uzyskanie to czysta formalność i długo nie trwa.

Ultimo raczej kupilo ten dług.
Zgadzam się. Ale żeby cokolwiek pomóc, to nie raczej, tylko na pewno, trzeba wiedzieć:
1. Kto obecnie jest wierzycielem? Jeśli dalej provident, to spłacić.
2. Jak jakieś sekukuryku, to jak wygląda umowa cesji? Jakie dokumenty dot. długu posiadają?

Powrót