Ultimo. Sprawa w sądzie.

• Autor wątku Autor wątku MłodaMama891
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MłodaMama891

Użytkownik
Odpowiedzi
30
Witam! Proszę o poradę jeśli to możliwe.

Pożyczka wzięta w Providencie w 2009 roku.
W 2015 roku w lutym otrzymałam nakaz zapłaty, złożyłam przeciw powołałam się na zarzut przedawnienia.
Teraz 25 czerwca mam sprawę w sądzie.
Na wezwaniu pisze : (...) wzywa panią aby w dniu... stawiła się pani w sądzie gdzie będzie przesłuchiwana w charakterze strony w sprawie powództwa ultimo przeciwko... o zapłatę.
pisze również we stawiennictwo jest obowiązkowe.

Jestem dosłownie przerażona.. nie wiem co robić.. czy mój sprzeciw od nakazu nic nie dał? Co mówic na sprawie? Proszę o pomoc.. Co jeśli nie stawie się na sprawę?

Będę wdzięczna za rady..

Jestem zupełnie zielona w tym temacie. Bardzo proszę o pomoc w tej sprawie.
Jest to dla mnie bardzo stresujące.
Tym bardziej ze ta pożyczka nie była dla mnie.. ale to mało istotnie w sprawie.
bardzo się boje

MłodaMama891 napisał:
Jestem dosłownie przerażona.
Zupełnie nie ma czym.
MłodaMama891 napisał:
czy mój sprzeciw od nakazu nic nie dał?
Wręcz przeciwnie. Właśnie dzięki temu sprzeciwowi została wyznaczona rozprawa. Gdyby nie sprzeciw, nakaz zapłaty by się uprawomocnił i teraz pisałabyś posty w dziele "komornik".
Idź na rozprawę, chociaż sądzę, że zostałaś obowiązkowo wezwana przez to, że sekretarka w sądzie pomyliła druki (często to się zdarza). Na rozprawie nie mów nic na temat, że pożyczka faktycznie była dla kogoś innego (to nic nie zmienia dla zasadności roszczenia, za to budzi podejrzenie, iż brałaś udział w wyłudzeniu), tylko podtrzymaj zarzut przedawnienia.
MłodaMama891 napisał:
bardzo się boje
Ty naprawdę nie masz powodu, bać się powinien tu wierzyciel (powód), bo on przegra sprawę (roszczenie jest faktycznie przedawnione).

Bardzo dziękuję za odpowiedź !!!
Pozdrawiam serdecznie.
dziś będę spać spokojnie.

Co do tej sekretarki.. bardzo możliwe ze pomyliła druki.. bo w samym piśmie jest chyba z 5 błędów w pisowni nawet w moim imieniu. Nie wspomnę już o literówkach.

Jak kwota roszczenia powyżej 1500 zł to weź radcę prawnego. Za 600 zł łatwo znajdziesz, a Ultimo cię trochę zapamięta, zwłaszcza że jeszcze komornik będzie miał okazję tutaj zarobić jak zwindykujesz Ultimo :)

A może ktoś wie jak wygląda taka sprawa w sądzie?
Moja odbędzie się w czwartek.. jestem cała w nerwach i stresie nie śpię nie jem.. nie wiem co mam tam mówić

amelia2013 napisał:
a Ultimo cię trochę zapamięta,
Dlaczego koleżanka chce krzywdzić Ultimo? Przecież zainteresowana wyraźnie napisała, że pożyczkę wzięła i nie oddała. Ma szczęście, że sprawa się przedawniła. Tylko o co pretensje do Ultimo?

Robilee napisał:
Tylko o co pretensje do Ultimo?
Żadne pretensje. Taka nauczka ku potomnym :) Firma sponsoruje radcę i komornika, niech panowie też sobie zarobią :)
MłodaMama891 napisał:
A może ktoś wie jak wygląda taka sprawa w sądzie?
Moja odbędzie się w czwartek.. jestem cała w nerwach i stresie nie śpię nie jem.. nie wiem co mam tam mówić
Zaparz sobie meliskę, naprawdę nie ma się co bać. Nikt nie będzie krzyczał, ani bym bardziej cię bił. Jakikolwiek stres jest zbędny. Pójdziesz do sądu, wyczytają twoją sprawę, wejdziesz na salę, zapytana przedstawisz się, wujka i cioci pozdrawiać nie musisz :) Powiesz że zaprzeczasz faktom podanym przez stronę powodową i podnosisz zarzut przedawnienia roszczenia, gdyż wskazywana umowa pochodzi z roku 2009. I wychodzisz zadowolona z oddalonym powództwem. Chyba że będzie niespodzianka i Ultimo cofnie pozew, wówczas identyczna zabawa jest możliwa w niesprecyzowanej przyszłości.

Dziękuję Amelia za odpowiedź.
zapewne ultimo cofnie pozew i zabawa zacznie się od nowa za jakiś czas..

Pozdrawiam Cię serdecznie

MłodaMama891 napisał:
zapewne ultimo cofnie pozew i zabawa zacznie się od nowa za jakiś czas..
Różnie bywa. Dlatego ja zawsze polecam taki taktyczny manewr oskrzydlający :) i zarzut przedawnienia podnieść dopiero na rozprawie, nigdy w sprzeciwie. Wówczas po otwarciu rozprawy nie jest już możliwe cofnięcie powództwa bez zrzeczenia się roszczenia, a zatem odpada powtórka z rozrywki. Zresztą zarzut przedawnienia można podnieść także dopiero w apelacji, ale to już jest bezsensowne aby tyle czekać.

wszystko wyjaśni się w czwartek
dam znać jak poszło :)

Dziękuję ci jeszcze raz za pomoc.

Witam :) właśnie wróciłam z sądu.
ultimo oddaliło pozew, ale ja się z tym nie zgodziłam i poprosiłam o wydanie wyroku.
Wyrok zapadł na moją korzyść oczywiście tj powodztwo oddalone. Czekam tylko na uprawomocnienie wyroku.

Pozdrawiam i dziękuję za rady

Powrót