Ultimo - sprzeciw

• Autor wątku Autor wątku fortunka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

fortunka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
21
Witam

Poszukuje wzoru sprzeciwu od nakazu zaplaty w postępowaniu upominawczym przy przedawnieniu się wierzytelności. Najlepiej na formularzu sadowym chodz, niekoniecznie.
Niestety przy tak duzej ilości postów nie potrafie go odnaleźć.

Z góry dziekuję

fortunka napisał:
Najlepiej na formularzu sadowym chodz, niekoniecznie.

Nie należy zapominać o kontroli, czy ciąży na pozwanym obowiązek stosowania urzędowego formularza i jego dopełnieniu.

Tak provident, musi być sądowy formularz, bo na takim był pozew.

Dziękuję, na co i jak napisać w sprzeciwie ( bezzasadne i przedawnione- nie bardzo rozumiem bezzasadne, na jakiej postawie.) Dziękuję za informacje.

Pozwany podnosi zarzut przedawnienia roszczeń powoda.

zgłaszany dowód
przesłuchanie stron - zostawiasz
umowa (czy z czego tam wynika, że przedawnione) - w kolejnej kratce

fakt:
zawarcie i treść umowy - zostawiasz
przedawnienie roszczeń - na wysokości kolejnej kratki dowodu obok "umowa" czy co tam składasz

przeczytaj dokładnie całe instrukcje :ok:

fortunka napisał:
Tak provident, musi być sądowy formularz, bo na takim był pozew.

BYŁO!!!

ZAZNACZAM, że nie jestem prawnikiem, nie użyję języka prawniczego, ale w sprzeciwie od nakazu zapłaty powinno to całkowicie wystarczyć.

Na formularzu:

Na samej górze zostawiasz tylko "sprzeciw od nakazu zapłaty", resztę kreślisz.

Pozycję od 1 do 5 wypełniasz wg pozwu i nakazu który dostałeś.

Pozycja 6:
Zaskarżasz w całości

Pozycja 7:
- zarzut nieudowodnienia istnienia roszczenia
- z ostrożności procesowej podnosisz zarzut przedawnienia

Pozycja 8:
Wnoszę o zwrot kosztów według norm przepisanych oraz kosztów korespondencji.

Pozycja 9:

Pozwany podnosi zarzut nieudowodnienia istnienia roszczenia. Strona powodowa w żaden sposób nie udowodniła faktu zawarcia umowy <tutaj wpisujesz numer umowy> między Provident Polska S.A. a pozwanym.
Strona powodowa nie przedstawiła powyższej umowy oraz dowodu wypłaty pożyczki.

Dowody powoda w postaci umowy cesji oraz załącznika do umowy zawierającego opis wierzytelności potwierdzając jedynie fakt zawarcia umowy między Provident Polska S.A. a powodem. W żaden sposób nie potwierdzają faktu istnienia zobowiązania między Provident Polska S.A. a pozwanym.

Pozwany zaprzecza, że powód podjął próbę polubownego odzyskania należności - pozwany nie otrzymał żadnego wezwania do zapłaty, a powód nie przedstawił potwierdzeń wysłania takiego wezwania.
<to powyższe piszesz, jak tak było>

Pozwany z ostrożności procesowej podnosi zarzut przedawnienia. Okres przedawnienia przy umowach pożyczki wynosi 3 lata.

Pozycja 10:
nie zgłaszasz dowodów

Pozycja 12:
Dwa odpisy sprzeciwu (zarzutów)

Pozycja 13 i 14:
Oczywiste

Pamiętaj, że do sądu wysyłasz dwie PODPISANE kopie sprzeciwu.
Jak by coś było nie jasne to pisz.

Niniejszy tekst (uzasadnienie), należy zmodyfikować - biorąc pod uwagę co masz w pozwie.

rafmik napisał:
Pozwany z ostrożności procesowej podnosi zarzut przedawnienia.

mocne... tylko jaki dowód na to twierdzenie ???

jak może się przedawnić roszczenie, które nie istnieje, bo nie zostało udowodnione?

to na zasadzie wysoki sądzie "co złego to nie ja" albo "jakby ktoś pytał to mnie tu w ogóle nie było"

ostrożność procesowa to slang, który doniośle zawoalowany nie kryje nic innego jak "na wszelki wypadek"
jak już się nie ma nic do powiedzenia to wtedy jest niczym nie poparta instytucja "ostrożności procesowej"
"ostrożność" to funkcjonuje w rachunkowości a nie w sądzie
to może sąd kogoś skaże "z ostrożności" na karę więzienia bo jakby się potem okazało że jednak winny a sąd nie skazał to by źle wyglądało

Ostatnia edycja:
Principium napisał:
mocne... tylko jaki dowód na to twierdzenie ???

jak może się przedawnić roszczenie, które nie istnieje, bo nie zostało udowodnione?
Szukasz dziury w całym. Roszczenie bezzasadne, gdyby nawet istniało - jest przedawnione. Zamierzasz jeszcze drążyć temat?

Jak u Was przebiegal proces windykacji? Mi wysłali dwa wezwania do zapłaty które szczerze mówiąc zbagatelizowalam. Teraz dostałam list z kancelarii prawniczej co prawda nie wiem o jakiej treści bo.tylko rodzice przekazali mi ze takie coś dostałam. Co zrobić w takiej sytuacji? Dług jest przedawnionym.

Ja nie otrzymałam ani jednego wezwania, ani z Ultimo, ani z Sądu, tylko dowiedziałam się po komorniku na koncie.

Skarga na nadanie klauzuli natychmiastowej wykonalnosci oraz sprzeciw. Sąd oddalił wniosek o klauzule i sprawa na nowo. Dziś wysłałam sprzeciw. Pomogl mi użytkownik forum.

Acha. Bo obawiam się ze jeśli złoża sprawę do sądu to dowiem się o niej w podobny sposób... :-(

Polecam poczytać watki, ewentualnie poradzić się na forum co zrobić, napewno pomogą

ania498 napisał:
Acha. Bo obawiam się ze jeśli złoża sprawę do sądu to dowiem się o niej w podobny sposób... :-(
Jak dostałaś wezwania, to raczej niespodzianki nie będzie. Będzie pozew, to pytaj :)

Czyli czekać na pozew czy pisać pismo do kancelarii która przysyła wezwanie przesądów?

A co chcesz im napisać? I jakiej reakcji oczekujesz z ich strony? Że ci kwiaty wyslą i przeproszą za to że ośmielli się niepokoić?

Nie, chyba każdy logicznie myślący człowiek tego nie będzie oczekiwał... I nie oczekuję porad w takiej formie! Raczej sądziłam, że pismo do kancelarii pomoże zakończyć sprawę przed wchodzeniem na drogę sądową. nie wiem jak postąpić w takiej sytuacji, więc pytam, bo nie chcę sobie zaszkodzić nagdorliwością albo brakiem odpowiedniej reakcji.

Powrót