ultimo- ugoda

• Autor wątku Autor wątku bteske
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bteske

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam, Bardzo proszę o pomoc gdyż nie wiem co robić.Ultimo przejęło mój dług wynikający z niewywiązania się z umowy o świadczenie usług telekomunikacyjnych.Sprawa z przed lat.Zmieniłam adres zamieszkania więc nie docierały do mnie żadne pisma w tej sprawie mimo że firma mogła ustalić mój aktualny adres.Doszło do tego że pracownicy firmy windykacyjnej zaczęli wydzwaniać po rodzinie szukając kontaktu ze mną.W końcu zadzwoniłam do ultimo i zaproponowali mi ugodę-podzielili dług na raty-tymczasem doczytałam że po spłaceniu rat dojdą jeszcze inne koszty...i tak wyjdzie kolosalna kwota i i boję się że spłaty w końcu nie będzie końca.Proszą też o podpisanie jednego egzemplarza ugody i odesłanie do nich.co zrobić by nie zaszkodzić sobie teraz.Nie zgadzam się z warunkami tej ugody jednak chcę spłacić ten dług.Jak do tego podejść.Jakie kroki poczynić.Data cesji-22.09 2004.Konsultantka ultimo poinformowała mnie że korespondencję wysyłali na inny adres oraz że mieli sądowy nakaz zapłaty tymczasem komornik odstąpił od ściągania należności 2011roku.Nic mi o tym nie wiadomo bo nigdy nic do mnie nie dotarło w związku z tą sprawą. Teraz mówi że znów złożą wniosek do sądu i w ogóle.Mam teraz pracę i boję się zajęcia komorniczego dlatego mogę spłacać dług ale proszę o wskazówki jak o to jak podejść do problemu.

czytaj windykacja-instrukcja postępowania z firmami windykacyjnymi

Jeśli chodzi o usługi telekomunikacyjne, to przedawnienie roszczeń nastepuje po upływie lat trzech.
Jesli tyle lat upłynęło to masz przedawnienie roszczeń ale nie kontaktuj sie z firmą windykacyjną, nie podpisuj ugody, nie rozmawiaj telefonicznie, po prostu nie reaguj jesli wniosą pozew o zapłatę to podnieś zarzut przedawnienia roszczeń.
Jesli potrzebujesz art. o przedawnieniu roszczeń i jak postępować z firmami windykacyjnymi to podaję swój adres e-mail : xxxxxxxxxxxxx. moderacja

Pozdrawiam.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
@waga56 proszę zapoznać się z regulaminem forum. Moderator może panią zbananować.

waga56 napisał:
.................
Jesli potrzebujesz art. o przedawnieniu roszczeń i jak postępować z firmami windykacyjnymi to podaję swój adres e-mail : xxxxxxxxxxxxx. moderacja

Pozdrawiam.

Pomagamy wyłącznie na forum a nie poza nim.

Czy sama rozmowa telefoniczna i zgodzenie się ustne na propozycję ugody mogło spowodować przerwanie biegu przedawnienia roszczenia?ugody oczywiście nie podpisałam i nie wysłałam.Proszę o pomoc.

bteske
tutaj masz uniwersalne pismo na przedawnienie roszczenia.
W nawiązaniu do piosma jakie otrzymałem pragnę podnieść , iż roszczenie o zapłatę uległo przedawnieniu. Zgodnie bowiem z treścią przepisu art.118 Kodeksu Cywilnego, roszczenia związane z prowadzeniem działalności gospodarczej przedawniają się z upływem lat trzech.
Powszechnie przyjmuje się, że mowa tu o” roszczeniach przysługujących osobom fizycznym lub prawnym, które profesjonalnie i zarobkowo trudnią się działalnością gospodarczą. Charakter osoby zobowiązanej do zaspokojenia wierzyciela nie ma doniosłości prawnej.(...) Ustawodawca wyszedł bowiem z założenia, że profesjonalista powinien sprawnie i szybko realizować swoje roszczenia
czego wymaga prawidłowe funkcjonowanie gospodarki rynkowej” ( tak K.Pietrzykowski w Komentarzu do Kodeksu Cywilnego, tom I, tezy 3 i 5 do art.118 K.C.).Stąd też bez wątpienia roszczenia o zapłatę za wspomniane faktury uznać należy za związane z prowadzeniem działalności gospodarczej przez firmę ................
Zatem w przypadku ewentualnego wystąpienia z powództwem o zapłatę należnosci za przedmiotowe faktury skutecznie zostałby podniesiony – jako całkowicie uzasadniony na mocy art.118 KC – zarzut przedawnienia roszczenia, co spowodowałoby oddalenie powództwa i naraziło powoda na dalsze koszty.

Otrzymywałam ne e-maila z firmy windykacyjnej tzw.straszaki, wysłałam takie pismo, nie odpuszczalki tylko ciagle straszyli, więc ja ich postraszyłam stalkingiem.Teraz jest cisza, jesli dostane pozew o nakaz zapłaty to znowu podniosę przedawnienie roszczenia.
Pozdrawiam.

Dzięki wielkie za pomoc.Zobaczymy co z tego wyjdzie.Jak na razie nękają mnie telefonami.

Nękanie telefonami to też stalking, najlepiej nie odbierać telefonów, natomiast jesli sie juz odbierze to powiedzieć,że sie skieruje sprawę przeciwko nim o stalking,poza tym w/g mnie ważna informacja- jakiekolwiek pisma od nich wysłane listem zwykłym, to fakty niezaistniałe.
Druga ważna informacja dla tych, którzy podpisywali ugody, zobowiązania, należy je dokładnie przeczytać, a w szczególności czy są zapisy, które działają na naszą niekorzyśc czyli zawyżona kwota długu, zawyżone odsetki lub brak informacji o wysokości odsetek czy też zapis o wekslu in blanco . Wówczas jeśli ugoda zawiera błędy można wysłać pismo o wadzie oświadzcenia woli i uchylić się od skutków prawnych podpisanego zobowiązania art.88 k.c. art.84 par.1 i 2 k.c. oraz art87 k.c. możemy to zrobić w terminie roku od wykrycia wady oświadczenia woli.
Na zastraszanie też jest art.191.par.1 i 2 k.k.

Proszę o podpowiedź jak sprawdzić czy prowadzone było wobec mnie postępowanie sądowe i czy rzeczywiście ultimo wywalczyło prawomocny nakaz zapłaty.Chciałam też sprawdzić czy sprawa była skierowana do komornika. Chcę to ustalić ponieważ nie wiem czy rzeczywiście miało to miejsce gdyż zmieniałam adres zameldowania i żadne pisma nie docierały do mnie.

Gdyby ultimo miało wyrok sądowy to komornik raczej już by Cie ścigał, nie wiem jak to sprawdzić ale ja poszłabym do komornika i zapytała czy ma cos na mnie.
Pozdrawiam.

w każdym mieście komornicy maja swoje rejony np.Kraków-Podgórze, Kraków-Nowa Huta,
jeśli mieszkałabym w Podgórzu poszłabym do kancelarii Komorniczej Kraków-Podgórze.

@waga56 nie ma rejonizacji. Wierzyciel może wybrać komornika ( z wyłączeniem nieruchomości). N.p Komornik przy SR z drugiego krańca Polski może prowadzić postępowanie w Krakowie. Więc ustalenie komornika może okazać się niezmiernie trudne lub niewykonalne.
Najrozsądniejszym wyjściem jest (gdyż sprawa dotyczy Ultimo) zarejestrować się w EPU i tam sprawdzić, lub spokojnie czekać....

Masz rację korf, mam znajomego, który ma komornika z Wieliczki a sam mieszka w Krakowie.Nie pomyslałam, a w EPU to jest chyba dobry sposób, firmy windykacyjne bardzo lubią e-sąd w Lublinie.
Pozdrawiam.

Czy dobrym krokiem będzie wysłanie listem poleconym za zwrotnym potwierdzeniem odbioru pisma do ultimo z zapytaniem o tytuł powstałego zobowiązania, sygnaturę akt ewentualnego postępowania.Chcę sprawdzić zasadność roszczenia o którym nic mi nie wiadomo.

Powrót