Ultimo wpisało przedawniony dług do BIG i KRD

• Autor wątku Autor wątku achtung74
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

achtung74

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam. Otrzymałem wczoraj pisma z BIG i KRD z informacją o wpisaniu do Rejestru. Ultimo nabyło przedawniony dług od Provident i nigdy nie złożyli pozwu do sądu, pomimo iż w trakcie nękania mnie telefonami usilnie ich do tego zachęcałem. Czy mogli w świetle prawa tak zrobić nie wchodząc wcześniej na drogę prawną. To są zobowiązania sprzed kilkunastu lat. Nie mam dzisiaj już nawet żadnych dokumentów. Nikt przecież nie nie trzyma tyle lat wszystkich papierów, bo na starość musiałby mieć przepastne archiwum z całego życia. Czy można coś w tej sprawie zrobić. Mówiłem im,że długu żadnego nie mam a dokumentów po kilkunastu latach nie posiadam.

Dług jest tyle że jeśli sam im go nie spłacisz albo nie przypilnujesz sprawy w sądzie to dostaną Nakaz .Przedawniony ale jest i mogą wpisać za takie coś, to po prostu desperacja ostatnio ze stron firm windykacyjnych,bo nie idzie im ściąganie więc próbują wpłynąć na taką osobę wszelkimi metodami , w tym wpisem do KRD itp, wiadomo jednemu to wisi inny będzie chciał mieć czysto i ulegnie płacąc coś na co w sądzie nie dostali by nakazu.

Ja tam mam pytanko do mądrzejszych głów czy np. takiemu Ultimo można sprawę cywilną założyć z powodu właśnie takich wpisów do KRD itp. aby przedstawili jakie papiery posiadają w związku z tą wierzytelnością a co by mogło skutkować stwierdzeniem przez Sąd że wierzytelność ta jest przedawniona a co za tym idzie musieliby usunąć wpis bo już by podstaw nie mieli.
Czekam na ciekawe wypowiedzi w tym temacie.

Z art 189 kpc. O nie istnienie stosunku prawnego. Aczkolwiek mogą go wykazać (chociaż wątpliwe) i będzie kicha. Przedawniona nie, bo przedawniony dług nadal istnieje, więc można go wpisać.

digiton napisał:
Z art 189 kpc. O nie istnienie stosunku prawnego. Aczkolwiek mogą go wykazać (chociaż wątpliwe) i będzie kicha. Przedawniona nie, bo przedawniony dług nadal istnieje, więc można go wpisać.

No ale np.Ultimo wpisuje niby długi Providenta które niby nabyli a tam wiadomo że kupowali od kogoś innego więc co niby moga udowodnić w sądzie że nabyli nie wiadomo co?

No właśnie intryguje mnie, co przedstawili w BIG i KRD skoro wyroku nie ma. Ktoś próbował z tym artykułem 189 kpc z nimi walczyć? Nie mam już dokumentów potwierdzających spłatę pożyczki. To było kilkanaście lat temu

Ostatnia edycja:
Dzisiaj Ultimo ponownie do mnie dzwoniło, czy już otrzymałem informację o wpisie do BIG i KRD. Badają, czy już jestem dostatecznie "wystraszony"?. Powiedziałem im, że żadnego długu nie mam. Czuję, że chyba ten wpis nie do końca jest zgodny z prawem. Nigdy nie miałem sprawy sądowej o ten zaległy rzekomy dług. Po co by dzwonili nowymi propozycjami, jeżeli robili by to zgodnie z prawem. Co byście zrobili w mojej sytuacji???

Powrót