Ultimo- zajęcie komornicze

• Autor wątku Autor wątku karolinamakowska
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

karolinamakowska

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,

Chciałabym prosić o pomoc/radę. W zeszłym tygodniu zajęto mi pensję przez komornika ( pozostała kwota wynagrodzenia minimalnego została mi wypłacona). Okazało się, że mam dług u firmy Ultimo( wykupiła go od banku). Niestety osoba, która zaciągnęla kredyt w banku zmarła, a ja bylam poręczycielem. Po małym dochodzeniu dowiedziałam się, że de facto mam dwóch komorników łączny dług 5 300 plus koszty odsetek, sądowe oraz egzekucyjne. Wcześniej nie byłam poinformowana, wzywana do zapłaty. w tym tgodniu od jednego komornika otzrymałam w jednej kopercie wezwanie do zapłaty, wezwanie do złożenia wyjaśnień, wszczęcie egzekucji ( wszystkie pisma z jednej daty). Do dnia dzisiejszego nic nie przyszlo od drugiego komornika. Zadzwoniłam do wierzyciela firmy ULTIMO, zaproponowali mi ugodę. Jeżeli do 06 kwietnia zobowiąże się do spłaty, są w stanie umożyć mi koszty sadowe i egzekucyjne, do zaplaty pozostanie 5300. Pierwszy raz jestem w takiej sytuacji stąd prosze o pomoc. Czy komornik może zająć pensję, mimo iż nie otrzymalam wcześniej żadnego wezwania do zaplaty. Czy warto zawierać ugody z firmami windykacyjnymi, nie za bardzo się orientuję, czy oni są w stanie umożyć pozostałe koszty?

Pozdrawiam

Karolina

Nie znasz akt sprawy, na żadną ugodę na tym etapie się nie pisz. Najpierw trzeba znać akta by stwierdzic czy roszczenie rzeczywiście jest należne, wymagalne. A może się przedawniło, może jest nienależne?

Ustal u komorników na podstawie jakiego wyroku sądu działa.
Jak będziesz miał sygnaturę oraz sąd który wydał nakaz to dzwonisz do tego sądu i ustalasz na jaki adres był wysłany Tobie pozew oraz jaka była forma doręczenia.

Jak to ustalisz to napisz, poradzimy co dalej.

Kiedy był brany ten kredyt? Jaki był harmonogram jego spłat?

Czy orientujesz się kiedy wypowiedziano umowę kredytu

Powrót