Ultimo Zawiadomienie o rozprawie

• Autor wątku Autor wątku Aleksandra_D.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Aleksandra_D.

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam,
bardzo proszę o pomoc.
Postaram się pisać zwięźle i jasno:
Moja mam w 2002 roku wzięła dwie pożyczki z Provident. Wierzytelności zostały sprzedane firmie Ultimo.
*W Październiku mama otrzymała nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym odnośnie pierwszej pożyczki. W odpowiedzi został wniesiony sprzeciw z powodu przedawnienia roszczenia, następnie na wezwanie sądu uzupełnione jego braki - wszystko w terminie.
*31 października przyszło zawiadomienie o rozprawie która ma się odbyć 21 listopada.
Na zawiadomieniu jest jedynie "[...]w sprawie Ultimo[...] o roszczenie z umów bankowych-innych"
Moje pytanie:
-czy na zawiadomieniu o rozprawie i wcześniej otrzymanym nakazie zapłaty sygn. akt powinna być taka sama?
-czy odpowiedzieć na otrzymane zawiadomienie? czy należy w odpowiedzi wnieść sprzeciw?
Dodam, że mama obecnie przebywa zagranica i nie ma możliwości stawienia się na rozprawie.

**4 listopada przyszedł nakaz zapłaty odnośnie drugiej z pożyczek.

Bardzo proszę o odpowiedź
Czy na zawiadomienie o rozprawie należy wnieść odpowiedź?
I czemu mama nie otrzymała odpowiedzi odnośnie wniesionego sprzeciwu (- czy był skutecznie wniesiony...)
Oraz czy na nakaz zapłaty odnośnie pierwszej pożyczki i zawiadomieniu o rozprawie sygn akt powinna być różna?

Dodam jeszcze że do otrzymanego zawiadomienia nie był dołączony żaden odpis pozwu... Dlatego też nie wiem jak i czy mam odpowiedzieć podnosząc przedawnienie roszczenia (ponownie-wcześniej w nakazie zapłaty). jak ew taka odpowiedź powinna wyglądać?
w zawiadomieniu jest jedynie "o roszczenie umów bankowych - innych".
Wiem iż pytanie może wydawać się dla kogoś bezsensowne itp
ale naprawdę bardzo proszę o pomoc....

Jeżeli jest wezwanie na rozprawę, to albo sprzeciw był wniesiony wcześniej, albo wydano zarządzenie o wniesieniu odpowiedzi na pozew (czytaj dokładnie co tam jest), albo po prostu jest to wezwanie na rozprawe. Należy przygotować sobie wtedy pismo, przedstawić zarzuty iż roszczenie jest bezzasadne i przedawnione, uzasadnić to. W takiej sytuacji Ultimo sprawy przegrywa.

Teraz należy wnieść sprzeciw z takimi samymi zarzutami i uzasadnieniem w drugiej sprawie. Masz jeszcze tydzien. Możesz to zrobić ty, jako pełnomocnik mamy, która udzieli ci pełnomocnictwa. Prosta sprawa.

Co do sygnatur, to powinny byc te same, jeśli cały czas wszystko jest w tym samym sądzie, ale czasami sąd mógł coś pozmieniać.

być może jestem nadgorliwa, ale.. po prostu się martwię.
Może chociaż ktoś podpowie czy taka treść odpowiedzi na pozew może być?
Sprawdzicie? pomożecie...?
W sumie jest zbliżona do treści nakazu od zapłaty, który wcześniej mama składała.

ODPOWIEDŹ NA POZEW
W odpowiedzi na pozew o roszczenie z umów bankowych – innych z dnia 30 października 2014r, doręczony 31 października 2014r, złożony przez Firmę Ultimo Niestandaryzowany Sekurytyzacyjny Fundusz Inwestycyjny Zamknięty wnoszę o:

1) o oddalenie powództwa w całości
2) podniesienie zarzut przedawnienia roszczenia dochodzonej kwoty;
3) zasądzenie kosztów zastępstwa procesowego powodowi;
4) zasądzenie kosztów opłaty sądowej powodowi;
5) przeprowadzenie rozprawy pod nieobecność pozwanej.

UZASADNIENIE
Powództwo Firma Ultimo Niestandaryzowany Sekurytyzacyjny Fundusz Inwestycyjny Zamknięty powinno zostać oddalone, ponieważ powód domaga się w swoim pozwie zapłaty roszczenia przedawnionego. Roszczenia te dotyczą pożyczki gotówkowej zawartej przez pozwaną z firma Provident Polska S.A w 2002 roku. Na podstawie art. 118 Kodeksu cywilnego termin przedawnienia roszczeń wynosi 3 lata, w związku z powyższym roszczenie powoda uległo przedawnieniu.

Dodam również, że nie uznałam roszczenia powoda, ani nie zrzekłam się zarzutu przedawnienia.

Powód żąda zapłaty świadczenia przedawnionego i dlatego wnoszę jak na wstępie.

odnośnie zawiadomienia o rozprawie- owszem sprzeciw był wniesiony wcześniej (do nakazu zapłaty), czy to znaczy że nie trzeba wnosić odpowiedzi na to wezwanie? czyli wezwanie jest skutkami wcześniej wniesionego sprzeciwu od nakazu zapłaty?

W kwestii sygnatury- wszystko jest w tym samym sondzie, a jednak jest inna i to mnie zmyliło...
Na zawiadomieniu jest jedynie:
"Sąd Rejonowy xxx zawiadamia Panią jako pozwana o rozprawie, która odpbędzie sie dnia 21 listopada o godzinie 08:10 w sprawie ULTIMO NSFIZ przeciwko xxx o roszczenie z umów bankowych-innych.
W załączniku pouczenie"
W pouczeniu wyczytałam właśnie o możliwości odpowiedzi na pozew i nie wiem czy należy odpowiadać podnosząc zarzut przedawnienia czy liczy się wcześniej złożone przez mamę pismo - Sprzeciwu od nakazu zapłaty?

Przede wszystkim roszczenie jest bezzasadne, gdyż dowodem na istnienie roszczenia nie jest umowa cesji, a tylko to Ultimo podaje w znakomitej większości przypadków.
Napisz konkretnie co jest w pierwszej sprawie teraz.
W drugiej wnieś sprzeciw jako pełnomocnik mamy

Pierwsze pismo otrzymane z sądu (dotyczące pierwszej z pożyczek) - Nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczy. Dołączony do niego były jako zgłaszane dowody :
- Kopia umowy pożyczkowe zawartej przez mamę z firmą Provident;
- Wyciąg z umowy cesji;
- Lista wierzytelności "stanowiąca integralną część umowy sprzedaży wierzytelności";
Na ten nakaz został wniesiony sprzeciw oraz po wezwaniu sądu uzupełnione braki.

Kolejnym pismem z sądu jest Zawiadomienie o rozprawie otrzymane 31 listopada.
I oba te pisma (pierwsze- nakaz zapłaty i wezwanie) mają inną sygnaturę. A samo zawiadomienie wygląda ja przedstawiłam powyżej.

4 listopada przyszedł Nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym (dotyczący drugiej pożyczki wykupionej przez Ultimo)

Do nakazu z 4 listopada (druga z pożyczek) dołączone zostały tak samo jak w pierwszym nakazie:
Kopia umowy pożyczkowej z firmą Provident, wyciąg z umowy cesji, lista wierzytelności.

Bardzo dziękuje za odpowiedzi

Więc czy na zawiadomienie o rozprawie należy odpowiadać? ponownie wnieść sprzeciw?
Czy może rozprawa w sądzie jest konsekwencją wcześniej wniesionego sprzeciwu od nakazu zapłaty? Bo chyba zawiadomienie o rozprawie i pierwszy otrzymany nakaz dotyczą tej samej wierzytelności... więc czy ten wcześniej wniesiony sprzeciw do nakazu zostanie uwzględniony na rozprawie?
Reasumując moje pytanie brzmi czy na otrzymane zawiadomienie należy odpowiedzieć podnosząc przedawnienie?

Rozprawa jest skutkiem sprzeciwu. Na rozprawie powinnaś reprezentować mamę (niech ci da pisemne pełnomocnictwo), podniesiesz zarzuty i po kłopocie.

Co do drugiej sprawy - sprzeciw jak najszybciej, póki termin nie minął.

Rozumiem, dziękuję bardzo.
A czy zarzut przedawnienia można również wnieść pisemnie w odpowiedzi na to wezwanie?

Marian dzisiaj nie w formie, więc słuchaj:
1. Wniosłaś sprzeciw, w którym podniosłaś zarzut przedawnienia, więc w tej sprawie nie musisz robić już nic.
2. Zawiadomienie o rozprawie jest ... uwaga tu niespodzianka ... zawiadomieniem o rozprawie. Nie odpowiada się na nie. Poznało się termin rozprawy i się go zna. Można na rozprawie oczywiście się stawić, można też nie. Ponieważ tu został już podniesiony zarzut przedawnienia, to oczywiście stawienie się na rozprawę będzie jedynie czystą rozrywką. Wynik postępowania jest i tak oczywisty - oddalenie pozwu.
3. Sygnatura akt w nakazie zapłaty i w zawiadomieniu o rozprawie zawsze jest inna (zawsze). Wcześniej była to sygnatura akt w postępowaniu upominawczym, teraz wskutek sprzeciwu, już w postępowaniu zwyczajnym.
4. W drugiej sprawie należy wnieść identyczny sprzeciw (ignorując stałą mantrę kol. mariana o bezzasadności - zbędny trud) i oczekiwać identycznego wyniku (zawiadomienie o rozprawie z nową sygnaturą i wyrok oddalający).

rozumiem, dziękuję bardzo za odpowiedź.

Zdroworozsądkowym zachowaniem w sprawach cywilnych jest obecność na rozprawie - nawet jak wydaje się, że sprawa jest oczywista.

kadi napisał:
Zdroworozsądkowym zachowaniem w sprawach cywilnych jest obecność na rozprawie - nawet jak wydaje się, że sprawa jest oczywista.
Ogólnie nie sposób się z powyższym nie zgodzić. W szczególe jednak, jeśli został podniesiony zasadny zarzut przedawnienia, obecność na rozprawie jest zbędna.

W tych sprawach sytuacja jest jednoznaczna i oczywista. Powód nie udowodnił istnienia roszczenia, które w dodatku jest grubo przedawnione.

Witam ponownie
po wniesieniu sprzeciwu na nakaz zapłaty (druga z pożyczek) przyszło dziś do mamy wezwanie z tym że stawiennictwo obowiązkowe w charakterze strony w sprawie ultimo. Mama niestety nie może się stawić jakie mogą być ew konsekwencje niestawienia się mamy...?
czy mogę zastąpić ją jako pełnomocnik? i jak w takim wypadku teraz wystąpić z tym pełnomocnictwem do sądu? przesłać teraz do sądu z sygnaturą akt z wezwania? czy może dopiero na rozprawie?
Dodatkowo wnioskuję iż otrzymane wezwanie do przesłuchania w charakterze strony w sprawie Ultimo może wynikać z tego iż w sprzeciwie do nakazu prócz podniesienia przedawnienia zostały wskazane pewne wątpliwości co do dokumentów przesłanych przez Ultimo?
Z góry dziękuje za pomoc

Pełnomocnictwo dasz na rozprawie i będzie OK.

Dziekuje za odpowiedz,
mam jeszcze pytanie odnośnie pierwszej z pożyczek. Rozprawa po wniesieniu sprzeciwu odbyła sie 21 (tu wezwanie był bez stawiennictwa obowiązkowego) jakie pismo należy wnieść do sądu, aby uzyskać informacje o wyniku tej rozprawy?

Powrót